O metodă de înșelăciune pe internet, prin intermediul unui site de anunțuri de publicitate, a făcut ”ravagii” printre români în ultimii ani. Autorul sau autorii nu au fost descoperiți niciodată.
Cel puțin în județul Alba, mai multe dosare penale au fost închise pentru că nu s-a putut identifica autorul infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, pentru care se poate aplica o pedeapsă de la 2 la 7 ani de închisoare, relatează ziare.com
Într-un caz concret, Poliția Aiud a fost sesizată, în 10 februarie 2021, de un bărbat care a depus plângere după ce a rămas fără aproape 1.000 de lei. În urma unui anunț postat pe platforma OLX, fiul acestuia a oferit datele cardului bancar unei persoane necunoscute care i-a promis că o să îi trimită suma solicitată pentru produsul postat, iar la scurt timp a observat că a fost efectuată o tranzacție frauduloasă din contul său în valoare de 910 lei.
Bărbatul dorea să vândă o canapea. A doua zi după postarea anunțului, fiul acestuia a fost contactat pe aplicația WhatsApp de o persoană care avea la avatar o fotografie cu o persoană de sex masculin.
”I-a relatat persoanei vătămate că dorește să achiziţioneze canapeaua și i-a trimis un link, cu mențiunea că trebuie să îl acceseze şi să completeze datele cardului bancar pe acesta, iar ulterior o să-i fie transferată suma de bani cerută în cont, după care va fi contactat de un curier pentru a ridica produsele. În continuare, numitul (…) a accesat link-ul respectiv şi i-a fost deschisă o pagină de internet, unde, cu acordul tatălui său, a introdus toate datele cardului bancar. Ulterior, a introdus pe acelaşi site și codul unic trimis prin SMS de către banca pentru a autoriza o tranzacţie. Din contul bancar a fost efectuată o tranzacție în valoare de 16.713 ruble (aproximativ 1.000 lei)”, se precizează în plângerea depusă la poliție.
În cauză, s-a solicitat Unităţii Teritorială de Analiză a Informaţiilor Alba Iulia obţinerea datelor de trafic şi de localizare privind postul telefonic atașat contului de WhatsApp de pe care a transmis escrocul mesajele.
Specialiștii nu au obținut date care să conducă la identificarea autorilor sau care să poate fi coroborate cu celelalte probe existente în cauză. Prin urmare, s-a propus renunțarea la urmărirea penală și s-a solicitat avizul unui judecător.
”Având în vedere prejudiciul redus cauzat prin săvârșirea faptelor, modalitatea de săvârșire a faptelor care implică eforturi ridicate pentru descoperirea autorilor, timpul scurs de la data săvârșirii faptelor, faptul că posibilitățile realistice de identificare a autorilor sunt reduse, s-a apreciat, prin prisma principiului oportunităţii urmăririi penale, că în cauză nu există interes public în continuarea urmăririi penale”, se precizează în încheierea Judecătoriei Aiud, care a admis recent cererea de renunțare la urmărirea penală.
Într-un dosar similar, Judecătoria Câmpeni nu a fost de acord cu propunerea procurorilor și i-a obligat pe anchetatori să continue urmărirea penală pentru găsirea autorului. În acest caz, prejudiciul reclamat a fost de 250 de euro.