Cinci persoane au fost raportate ca fiind infectate cu virusul West Nile în ultima săptămână în România, unul dintre cazuri fiind al unui bărbat din județul Sibiu. Este vorba despre un pensionar din orașul Agnita, care a ajuns la spital cu febră, cefalee, vărsături și sensibilitate la lumină.
Institutul Național de Sănătate Publică a transmis, joi, că, de la începutul supravegherii infecției cu virusul West Nile, 6 iunie, și până în 22 septembrie, 42 de persoane au fost înregistrate drept infectate. Unul dintre cazuri este al unui sibian din Agnita în vârstă de 67 de ani.
Sibian infectat cu West Nile
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, acesta a început să aibă simptome încă din 2 septembrie. „Debut în 2 septembrie, cu febră, cefalee, vărsături, fotofobie (sensibilitate la lumină), stare confuzională, dezorientare, semne clinice de iritație meningeală (redoare de ceafă, semnele Kernig și Brudzinski)”, spune Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
Bărbatul a fost internat în 6 septembrie în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar în 16 septembrie a fost externat, fiind vindecat. Diagnosticul a fost meningoencefalită acută cu virus West Nile (WN). De menționat este că sibianul nu a călătorit în alte țări sau în zone cu activitate cunoscută a populației de țânțari.
„A fost clasificat ca și CAZ PROBABIL de către INSP în 22.09, pentru cazul confirmat fiind necesară izolarea virusului WN în sânge sau lichidul cefalorahidian, precum și alte criterii de laborator specifice. Cazul este probabil, deoarece întrunește criteriile clinice, epidemiologice și criteriul de laborator pentru caz probabil – răspuns imun specific antivirus WN în ser (apariția de anticorpi specifici IGM)”, mai spune Berariu de la DSP Sibiu.
Ultimele infectări cu virusul West Nile în județul Sibiu au fost confirmate în anul 2020, fiind vorba despre 3 cazuri.
INSP recomandă populației să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, să împiedice pătrunderea acestora în casă (prin plase de protecție la ferestre), să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.