peste 25 de producători locali și artizani la târgul profi de la apoș - 700 de ani de atestare documentară a satului sibian - galerie foto - video

Profi a început o campanie nouă prin care urmărește să susțină producătorii locali. Evenimentul a început vineri, în 23 septembrie, într-un mic sat transilvănean, Apoș. Dacă prima zi a evenimentului a fost dedicată angajaților, în cea de-a doua zi, sâmbătă 24 septembrie, sunt așteptați și cei care doresc să se delecteze cu produse românești realizate de artizanali din Sibiu.

Începând de vineri, la Villa Abbatis Equestrian Center din Apoș, Profi a adunat peste 25 de producători locali care au fost dispuși să își prezinte produsele naturale realizate cu drag și multă muncă. Prin noul proiect demarat de lanțul de magazine Profi, producătorii locali sunt priviți ca niște embleme ale satului românesc care trebuie să se răspândească cât mai rapid la fel ca zestrea de bunuri pe care bunicii o transmit generațiilor viitoare.

Campania Profi de susținere a producătorilor locali

În prima zi a lansării campaniei de susținere a producătorilor locali, zeci de mici intreprinzători din județul Sibiu au participat la târgul de produse naturale, bucuroși că Profi le oferă oportunitatea să se promoveze, să devină mai vizibili pe piața românească. Rodica Crețu, venită din satul Vecerd, Sibiu, s-a bucurat că a avut ocazia să își expună mierea produsă din stupina pe care o are acasă. „Soțul se ocupă de apicultură de mic copil, a preluat obiceiul de la părinți, respectiv de la bunici. Este un hobby de familie pe care l-am transforma într-o mică afacere prin care ne dorim să ducem tradiția mai departe. Fiica noastră se ocupă și ea de realizarea produselor naturale. Am venit să ne promovăm produsele și să cunoaștem și alți producători locali”, spune producătoarea.

La fel ca ea au mai fost zeci de întreprinzători care prin intermediul Profi au avut ocazia să se promoveze la târgul de produse românești de la Apoș. „Noi facem săpunurile prin procedeul la rece. Încercăm să păstrăm proprietățile uleiurilor cât mai mult ca să nu se piardă prin fierbere, iar lumânările sunt făcute din ceară naturală din palmier care au o durabilitate mult mai mare decât lumânările găsite în magazine. Încercăm să folosim cât mai mult ingrediente naturale din grădina noastră și a părinților – lavandă, urzică, gălbenele. Pentru noi, evenimentul de la Apoș reprezintă un sprijin ca să ne cunoască lumea, având în vedere că suntem la început și muncim din greu pentru a deveni cunoscuți”.

Directorul Profi Călin Costinaș – „ Încercăm să ne implicăm în comunitate”

Călin Costinaș, director general adjunct al lanțului de magazine Profi, a gândit această inițiativă ca fiind un ajutor pentru producătorii locali să se dezvolte. Locația evenimentului nu a fost nici ea aleasă întâmplător. După spusele directorului Profi, este important că astfel de proiecte să fie inaugurate în locuri superbe, știute de puțină lume, dar care au un potențial extraordinar și trebuie să câștige mai multă vizibilitate.

peste 25 de producători locali și artizani la târgul profi de la apoș - 700 de ani de atestare documentară a satului sibian - galerie foto - video

„Proiectul acesta de a sprijini producătorii locali este parte dintr-un proiect de a sprijini comunitatea. Avem proiecte de sprijinire a comunității în zona socială, în zona de sport, în zona culturală, deci una din axele pe care noi încercăm să ne implicăm în comunitate. Suntem o companie românească, cel mai mare angajator român, și atunci putem să simțim o onoare, să întoarcem acest lucru în comunitate. Noi nu am fi putut să ne dezvoltăm fără sprijinul comunității și este natural ca și noi să ajutăm comunitatea. Producătorii mici riscă să dispară și e nevoie de sprijin sau de acțiuni de genul acesta ca să asigurăm transmiterea mai departe a ceea ce vine de o sută de ani. Cred că trebuie să înțelegem că rolul acestor producători nu este numai de a vinde o brânză, ci de a ține contactul cu rurarul și să nu îi lăsăm să dispară”, spune Călin Costinaș, director general adjunct al magazinelor Profi.

S-a lansat aplicația Via Profi

În cadrul evenimentului s-a lansat prima aplicație din țară care susține producătorii locali. Practic, prin intermediul platformei online, gândită de Profi, producătorii locali devin prezenți pe hartă. În acest mod, cei care doresc să cumpere direct de la producător pot prin intermediul aplicației să ajungă direct la „poarta” acestuia, indiferent că vrei miere naturală, cașcaval afumat sau alte produse artizanale de uz casnic. În acest mod, Profi deschide orizontul micilor producători – care nu reușesc să ajungă în vitrinele marilor magazine – să fie vizibili pentru orice client din țară.

peste 25 de producători locali și artizani la târgul profi de la apoș - 700 de ani de atestare documentară a satului sibian - galerie foto - video

„Aplicația Via Profi s-a născut din dorința de a aduce micii producători mai aproape de consumatori. Și pentru că mulți dintre acești producători nu vor ajunge niciodată să fie prezenți în magazine și este un lucru bun pentru că vor rămâne la un nivel foarte pasional de producție. Cu această aplicație ne dorim să aducem cât mai aproape și cât mai la îndemână, prin intermediul tehnologiei, accesul la aceștia pe tot teritoriul țării. Aplicația va fi prezentă în toate regiunile României și va include, foarte probabil, sute de producători”, spune Nobert Tako.

Majestatea Sa Margareta și Principele consort Radu, la Apoș

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, alături de Principele consort Radu au încurajat cu desăvârșire  noua campanie inițiată de Profi. Prezenți în prima zi la Apoș, aceștia au degustat produse locale, au cumpărat și au discutat cu micii producători despre micile afaceri și în ce constă ele.

peste 25 de producători locali și artizani la târgul profi de la apoș - 700 de ani de atestare documentară a satului sibian - galerie foto - video

„Nu este prima oară când susțin această inițiativă, s-a întâmplat și în alte zone, dar aici este ceva foarte special pentru că este un dinamism și un fel de angajament foarte frumos, chiar și dacă a plouat. Mi-a plăcut foarte mult că încercăm să extindem acest proiect. Producătorii locali sunt baza României și sunt vitali pentru viitor. Acest tip de acțiune este foarte importantă. Ne-a dat foarte multă speranță”, spune Majestatea Sa Margareta.

„Nu cred că există ceva mai important în menirea noastră ca urmași ai atâtor generații care au îndurat înaintea noastră ceva în această țară decât să avem grijă de patrimoniul construit. Lucrul acesta l-am verificat și noi la Săvârșin în ultimii 20 de ani, cât de complicat este, dar cât de mult merită și cât de frumoasă este răsplata sufletească pe care o avem. Apoi bunătățile noastre românești atât de cunoscute nouă, dar atât de puțin cunoscute de alții au nevoie să fie sprijinite, pentru că afacerile mici, de familie nu au cum să prindă în marea piață decât dacă au sprijinul, înțelegerea și respectul celorlalți și desigur, aceste formidabile meșteșuguri despre care se știe în Uniunea Europeană”, spune Principele Consort Radu la Apoș.

Sâmbătă, 24 septembrie, oricine este binevenit la Apoș, satul împlinește 700 de ani de la atestarea documentară. Intrarea este gratuită.

Ultima oră

Comentariul meu