itm sibiu a dat amenzi de peste un milion de lei în septembrie - cele mai multe pentru munca la negru
foto: arhivă

În primul semestru al anului 2022 controlul în domeniul relațiilor de muncă s-a desfășurat cu un număr de 16 inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă și un număr de 2 inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Muncă nedeclarată.

Pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legislaţiei muncii în domeniul relaţiilor de muncă, în primul semestru al anului 2022 inspectorii din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă și Compartimentului Muncă Nedeclarată au efectuat un număr total de 1.105 controale, prilej cu care au fost dispuse 877 măsuri pentru deficienţele constatate şi au fost aplicate 446 sancţiuni contravenţionale, din care 108 amenzi în valoare totală de 1.522.300 lei și 338 de avertismente.

Munca nedeclarată cât și munca subdeclarată au efecte negative pe termen scurt dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor sociale și impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială.

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă și Compartimentului Muncă Nedeclarată, au efectuat un număr de 998 controale în care unul din obiectivele principale este identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată, ceea ce reprezintă 90,32% din numărul total de controale efectuate în această perioadă în domeniul relațiilor de muncă.Au fost identificate 88 persoane care lucrau fără forme legale la un număr de 45 agenţi economici.

Au fost aplicate 50 sancţiuni contravenţionale pentru cele patru forme de muncă nedeclarată, respectiv 36 amenzi în valoare de 1.280.000 lei și 14 avertismente.Au fost efectuate 14 controale cu lucrători din cadrul I.P.J. Sibiu, lucrătorii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări Sibiu precum și cu lucrători din cadrul Prefecturii Sibiu.

Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale respectiv 2 amenzi în valoare de 21.500 lei și 1 avertisment. În primul semestru al anului 2022 s-au desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, un număr de 4 campanii naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care desfășoară activitate în domeniul depozitelor, comerțului, stații de distribuire a carburanților auto, respectiv fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerț cu amânuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate.

Cu această ocazie inspectorii de muncă au verificat 170 angajatori care își desfășoară activitatea în domeniile vizate. În urma controalelor efectuate au fost identificate un număr de 4 persoane care prestau muncă nedeclarată, pentru care au fost aplicate 4 amenzi în valoare totală de 60.000 lei. Pentru neconformităţile identificate, s-au dispus 154 măsuri de remediere şi au fost aplicate 89 sancțiuni, din care 22 amenzi în valoare totală de 108.500 și 67 avertismente.

În vederea creșterii gradului de conștientizare a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, precum și pentru preîntâmpinarea cazurilor de muncă nedeclarată, Inspecția Muncii desfășoară prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, “Acțiuni de informare” a angajatorilor care desfășoară activitate pe raza județului de competență.

Ultima oră

Comentariul meu