festivalul internațional al culturii romilor - dorin cioabă: „vrem să facem cunoscut faptul că nu avem numai părți negative”

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional al Culturii Romilor are loc între 23 și 25 septembrie în Piața Mică din Sibiu, iar în aceasta toamna pe scena festivalului vor dansa si canta trupe rome din cinci țări. Tot în Piața Mică din Sibiu este și târgul Meșteșugarilor Romi de unde se pot achiziționa produse tradiționale și preparate culinare. Spectacolele vor începe la ora 19 în fiecare seara a festivalului.

La festival vor fi prezente peste 60 de ansambluri de dans și muzica din mai multe țări: Croația, Moldova, Serbia, Bulgaria și România. Fiecare ansamblu va avea câte un program care conține dans, joc și alte elemente ce vor face trimite la tradițiile și obiceiurile rome, precum împletitul părului, o cerere în căsătorie sau o logodnă. „Avem peste 60 de artiști care vor veni, iar pe lângă ei avem și meșteșugari tradiționali care vor expune în piață produse din lemn, cupru, bronz, fontă, produse tradiționale romane, produse internaționale, haine. Va fi o paradă a porturile tradiționale și o combinației a hainelor romilor din șatră și cele adaptate acum cu trendul modernismului. O să existe și concursuri, dacă cineva știe să joace romanesc va primi diferite cadouri” a spus Dorin Cioabă președintele International Romani Union

Desființarea stereotipurilor

Organizatorii își propun ca pe perioada festivalului să transmită tradițiile și obiceiurile rome, dar și să combată stereotipurile legate de romi. „Ne dorim ca pe o perioadă de trei zile să ne deschidem, să fim o națiune deschisă, să ne cunoască cei care vin în Sibiu, vizitatori și cei care vin la acest festival să cunoască tradițiile, obiceiurile noastre. Practic vrem să facem cunoscut faptul că nu avem numai părți negative, romi nu sunt numai infractori sau oameni care fac numai rele și vrem să arătăm că avem instrumentiști de mare valoare, dansatori care pot concura cu dansatori de talie mondială, avem dansatori din Republica Moldova care au participat la Teatrul Balșoi din Moscova. Vrem să ratăm tuturor că romi sunt un popor cu tradiții, cu obiceiuri, cu o culturală unică. Vom arăta partea culinară, în Piață vor fi prezentă și arta culinară romani, oamenii vor putea degusta produsele noastre tradiționale. Practic este o șatră, în mijlocul Sibiului, în adevăratul sens al cuvântului, cine vine în piață va trăi câteva ore ca într-o șatră cu atmosferă, muzică, dansuri, tot ce se întâmplă într-o șatră” a declarat Dorin Cioabă.

 Lideri romi din întreaga lume vor veni la Sibiu să sărbătorească 50 ani de la înființarea International Romani Union. În cadrul festivalului va exista și un moment în care se vom comemora membrii organizației și se vor depune flori și jertfe în onoarea lor. 

Ultima oră

Comentariul meu