euro inflatie economie

Euro s-a prăbușit, iar dolarul, monedă de refugiu, a crescut miercuri, după ce președintele Vladimir Putin i-a acuzat pe aliații occidentali de „șantaj nuclear” și a lăsat să se înțeleagă că Rusia este pregătită să își folosească propriile arme nucleare dacă va fi nevoie.

Într-un discurs televizat, Putin a declarat că a ordonat mobilizarea trupelor de rezerviști pentru a proteja integritatea teritorială a Rusiei. În ultimele zile, forțele ucrainene au reușit să recucerească cu succes zone ale țării de la forțele Moscovei, notează insider.com.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi toate mijloacele de care dispunem”, a spus Putin în discursul său către națiune, potrivit unei traduceri realizate de BBC.

„Integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, repet, cu toate mijloacele pe care le avem. Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vânturile predominante se pot întoarce în direcția lor,” a transmis Putin.

Comentariile sale au fost văzute ca o amenințare voalată de a folosi arsenalul nuclear al Rusiei pentru a păstra câștigurile teritoriale din Ucraina, în timp ce forțele țării resping invadatorii în zone cheie.

Monedele europene au avut de suferit, euro depreciindu-se cu 0,56% până la 0,9913 dolari, iar lira sterlină cu 0,31% până la 1,1345 dolari, după ce anterior a coborât până la 1,1304 dolari, minimul ultimilor 37 de ani.

Lira sterlină și-a extins scăderile după ce a atins minimul din ultimii 37 de ani față de dolar săptămâna trecută, alunecând cu 0,32%, până la 1,1345 dolari.

Ultima oră

Comentariul meu