video foto premieră la sibiu - muzeul tipografiei se deschide pe strada ocnei

Muzeul Tipografiei se deschide marți, la 18.00, pe Strada Ocnei, între Podul Minciunilor și piața Dragoner. Delia și Tudor Petrescu, inițiatorii proiectului, încearcă o revitalizare a unei meserii pe cale de dispariție prin crearea unui spațiu cultural educativ ce se află în folosul comunității și al cetățeanului.

Proiectul acestora începe în urmă cu 9 ani de zile, atunci când au început să producă litere de lemn pentru export, care sunt folosite în special pentru tipografia tradițională. De atunci, aceștia au început colecționarea pieselor și a utilajelor ce pot fi regăsite în cadrul muzeului. Este vorba despre diferite prese din Italia, Germania,  Londra, Malta sau Columbia. Cei doi menționează că obținerea acestora a fost destul de dificilă, deoarece au fost cumpărate din diferite țări sau de peste ocean. “Toate presele, cabinetele s-au adunat în timp, fiecare piesă a venit la vremea ei. De altfel, singura modalitate prin care mai poți obține piese și utilaje de acest fel în ziua de azi este să te legi de oportunitățile care se ivesc” povestește Tudor.

Cei doi menționează că deschiderea acestui spațiu este un „revival” al meseriei și că această inițiativă a unui muzeu privat a venit din dorința de a aduce spre cunoștința publicului larg o meserie cu o vechime de peste 500 de ani ce a fost înlocuită cu mijloace mai moderne, mai rapide și eficiente de tipărire, însă prin care se pierde un meșteșug ce are o capacitate de producție simplă la bază.

La inaugurare sunt invitați istoricul Răzvan Pop și tipograful Wiliam Beck, care va oferi alături de Delia și de Tudor o demonstrație de tipografie tradițională, prin crearea unei compoziții ce va avea în componență blazonul Sibiului și cel al Maltei. Evenimentele vor continua pentru cei doi și vor fi destinate tuturor categoriilor de public “Noi o să încercăm să facem evenimente pentru toate categoriile, nu numai pentru un anumit tip de public. Lumea ar trebui să cunoască această meserie care este pe cale de dispariție și faptul că din 1440, așa s-a tipărit până în 1950” susțin cei doi.

Ultima oră

Comentariul meu