Noul Spital Județean din Sibiu costă mai mult - Valoarea investiției se ridică la aproape 590 milioane de euro

Viitorul Spital Județean al Sibiului va costa mai mult. Consilierii județeni au votat, luni, în cadrul unei ședințe extraordinare, noii indicatori tehnico-economici pentru construcția acestuia. Se estimează că valoarea totală a investiției va fi de 2.888.871.678,79 lei cu TVA, adică aproape 590 milioane de euro. 

Viitorul spital județean va avea o suprafață totală – pentru clădirea principală – de 20.912,30 metri pătrați și o suprafață construită desfășurată propusă – clădire principală – de 118.881,30 mp. De asemenea, vor exista și 975 de locuri de parcare. Totodată vor exista 805 de paturi spitalizare continuă și 90 de paturi spitalizare de zi. În plus, va fi nevoie ca strada Cuarțului să fie modernizată, conform ultimelor date făcute publice de CJ Sibiu. Pentru toate acestea, a fost nevoie ca indicatorii tehnico-economici să fie actualizați și, automat, costurile să crească. 

De ce costă mai mult – „Din cauza modificărilor pe piața construcțiilor”

De-a lungul timpului, valoarea viitorului spital județean s-a modificat. Consilierul județean din partea FDGR, Paul-Jürgen PORR, a sesizat acest lucru în cadrul ședinței de luni, întrebând de unde vor veni toți acești bani. „De unde vin acești bani? Inițial era vorba ca tot Spitalul Județean și Pediatria să se mute acolo, iar valoarea spitalului era aproximativ 200 milioane de euro. Apoi proiectul spunea că va fi vorba doar de un spital de urgență, iar în loc de 1.300 de paturi vor fi doar 800. Cu toate acestea, prețul atunci a fost estimat la 400 milioane de euro. Ori nu sunt bani, ori nu a fost cuprins în PNRR, ministrul Rafila a afirmat că este și așa prea scump. Acum suntem la peste 500 milioane de euro. Pentru an vom mai adăuga, în funcție de cum evoluează prețurile și inflația. De unde vin banii? Finanțarea în principiu nu e asigurată”, a spus Porr în cadrul ședinței. 

Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu, a declarat că nu a fost niciodată vorba despre o finanțare de 200 de milioane de euro, ci de la bun început s-a pornit de la prețul de 400. Acum, din cauză că prețurile materialelor și manoperei au crescut, a fost nevoie ca și indicatorii tehnico-economici să fie modificați. „Nu știu despre ce proiect de 200 milioane de euro vorbiți. De la început, proiectul pentru Spitalul Județean și Pediatria a fost de peste 400 milioane de euro, iar această modificare a survenit în urma modificărilor pe piața construcțiilor, a materialelor, a manoperelor, modificări pe care le-am întâlnit și în alte proiecte. 

Noul Spital Județean din Sibiu costă mai mult - Valoarea investiției se ridică la aproape 590 milioane de euro

Cîmpean: „Spitalul Județean Sibiu se află în PNRR”

Președintele CJ Sibiu a mai precizat că viitorul spital se află pe lista PNRR. Deocamdată 49 de unități sanitare se află pe această listă, urmând ca în viitor, în baza unor criterii, doar 25 dintre ele să primească finanțare. 

„Spitalul Județean Sibiu se află în PNRR, sunt 49 de spitale pe lista care a fost înaintată la Comisia Europeană. E adevărat că trebuie date niște criterii de selectare pentru cele 49 de spitale pentru a se face lista de 25. Dar acele criterii nu au apărut. Noi am făcut solicitări, iar acum așteptăm răspunsurile. Deocamdată niciun spital nu știe dacă se află pe lista de 25. (…) De la început am zis că PNRR nu e singura sursă de finanțare. Spitalul va avea secții de adulți și de copii, în continuare vorbim despre asta, și sunt mai multe variante de finanțare. PNRR, programul operațional de sănătate ce se va lansa la finalul anului, memorandumul aflat în pregătire, împrumut pe care Guvernul îl va face de la Banca Europeană de Investiții. Dacă nu aș fi avut discuții cu membrii ai Guvernului nu aș fi făcut această documentație”, a spun Daniela Cîmpean. 

Noul Spital Județean din Sibiu costă mai mult - Valoarea investiției se ridică la aproape 590 milioane de euro
Sală de operații din viitorul spital

Spitalul va fi gata în august 2026 

Cîmpean a mai spus că, zilele următoare, urmează să lanseze licitația pentru a alege constructorul care va ridica spitalul. Chiar dacă deocamdată nu există finanțare, CJ dorește să facă aceste demersuri din timp, astfel încât să se încadreze în termenul promis – august 2026 – pentru finalizarea investiției. 

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU VIITORUL SPITAL

„Această hotărâre este necesară pentru a putea intra în licitația pentru construcția spitalului. Intenționăm ca zilele următoare să lansăm licitația pentru a alege constructorul care să construiască acest spital. Cu menționează că, așa cuum am arătat mereu, această licitație se va realiza cu clauză suspensivă. Adică de la bun început constructorul își va asuma că vine și participă la licitație, iar contractul de construire se va încheia după ce vom avea sursă de finanțare asigurată. Asta ne ajută ca la momentul la care avem încheiat contractul de finanțare să încheiăm imediat și contractul cu constructorul. Am mai făcut la fel și în cazul aeroportului. (…) Nu suntem singura autoritate care procedează în acest fel. Astfel suntem mai operativi. (…) Vă atenționez că, în situația în care varianta va fi PNRR combinat cu Banca Europeană  de Investiție, avem termenul de august 2026 în care să fie predată construcția. Dacă noi acum stăm să se facă documentele la nivel național și să încheiăm contractul peste nu știu câte luni, riscăm să nu mai fie gata la acel termen. Așa economisim timp. Nu riscăm nimic, constructorul își va asuma, iar noi câștigăm timp și ne vom putea încadra ulterior ainavo termenele pentru a edifica această construcție”, a precizat Daniela Cîmpean. 

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de consilierii județeni.

Ultima oră