foto străzile din centrul sibiului goale - zeci de mașini parcate au dispărut pentru o zi

Obișnuiți cu aglomerația care acaparează din ce în ce mai mult zona centrală a Sibiului, duminică orașul a arătat complet diferit. În cadrul inițiativei „Ziua fără mașini” – din Săptămâna Europeană a Mobilității – avem ocazia să vedem orașul cu alți ochi.

Piața Schiller, Piața Mică și porțiuni din străzile Avram Iancu, strada Arhivelor, strada Centumvirilor, strada Mitropoliei și strada Al. Odobescu au devenit pentru o zi pietonale, sibienii având acces doar cu mijloace de transport sustenabile precum biciclete, trotinete sau, pur și simplu, pe jos. Însă în zonele publice amenajate de Primărie din centrul orașului, zeci de biciclete așteaptă pentru a fi închiriate, străzile fiind aproape pustii.

Schimbarea pe care o aduce „Ziua fără mașini” poate fi observată prin liniștea așezată deasupra orașului, care pare că a luat o pauză de la viața cotidiană. Din când în când, mai circulă un autobuz pe Linia Verde, și acela foarte silențios. Ghivece cu plante și conuri de semnalizare – unele răsturnate din pricina vântului puternic – au luat locul mașinilor.

Cu toate că pentru o zi zona de promenadă a devenit mult mai mare, sibienii lipsesc cu desăvârșire din centrul orașului, iar terasele sunt goale. Într-adevăr, vremea și vântul puternic pot reprezenta principalele motive din cauza cărora aceștia nu au ieșit la plimbare. La ora prânzului, în Piața Mică unde ar fi trebuit să se desfășoare activitățile sportive, nu erau nici copii care să învețe să meargă pe bicicletă și nici tineri interesați să tragă cu arcul.

Cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, sibienii vor putea beneficia de o serie de avantaje și gratuități dacă aleg să circule cu bicicleta sau cu mijloace de transport în comun. Pentru mai multe detalii citește și: Toate gratuitățile și avantajele de care se pot bucura sibienii în Săptămâna Europeană a Mobilității.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu