Facturile la utilități îi sperie pe românii care lucrează de acasă - Vor să se întoarcă la birou
Sursa Foto - Pixabay
Angajații care lucrează de acasă își doresc să se întoarcă la birou din cauza facturilor mari la utilități. Conform unui studiu, peste jumătate dintre angajații „remote” vor să revină la birou pentru a reduce consumul de energie de acasă.
Datele arată că apetitul românilor pentru munca remote a crescut în ultimul timp. „Dacă ne uităm concret pe cifre, avem o creștere a locurilor de muncă remote de la 5 la sută în 2021 undeva spre 8 la sută în 2022. Partea mai interesantă este numărul de aplicări. Pe zona de remote avem undeva la 13-14 la sută din aplicările lunare, ceea ce se traduce în felul următor: oamenii, pentru locurile acestea de muncă remote, aplică mult mai mult decât aplică pentru locurile de muncă tradiționale, în birou”, spune Bogdan Badea, reprezentantul unei platforme de recrutare pentru Digi24.
Cu toate acestea, frica de facturi mari îi face deja pe angajați să caute soluții, iar unii dintre cei care lucrează de acasă ar fi dispuși să se întoarcă la birou ca să facă economii la bugetul familiei.

„Nu mi se pare OK să plătesc pentru energia pe care o consum acasă în scopul muncii”

Alex lucrează în IT și a lucrat până acum de acasă, dar acum se gândește că ar fi mai avantajos să meargă la birou. „Având facturi mai mari, mă gândesc să merg la birou sau să fac o solicitare în acest sens, pentru că nu mi se pare OK să plătesc atât de mult la factură pentru energia pe care o consum acasă în scopul muncii. Eu sunt sigur că se va simți această diferență, pentru că nu mai sunt lumini aprinse, nu mai consum curent, nu știu, pe un televizor aprins, pe calculatorul pe care lucrez”, explică Alex.
„Dacă ar fi să aleg dacă să lucrez la birou sau remote, aș merge la birou. Da, desigur, pentru că mai intri în baie, mai o lumină aprinsă, mai deschizi apa la baie când te duci”, confirmă și un alt tânăr, chestionat pe stradă.
„În momentul de față se pare că ne așteaptă o criză energetică destul de profundă, cu scumpiri semnificative, care ar greva destul de puternic bugetul familiei, așa că suntem dispuși să sacrificăm resursa de timp – ceea ce înseamnă să pleci de acasă până la birou cu mașina proprie, cu transportul în comun. Dar avem această resursă care ni se pare că o putem disponibiliza și aloca pentru a ajunge și a ne întoarce de la birou și să facem economie la curent, gaze naturale”, explică sociologul Adrian Dan.

Cât de justificată e frica de facturi mari?

Unii români se gândesc și la alte soluții pentru a nu fi surprinși de scumpiri. Conform sondajului, 15% dintre cei chestionați au început să pună bani deoparte, 13% investesc deja pentru a-și diversifica veniturile, 10% susțin că vor să-și ia un job part-time, iar 35% vor reduce consumul de energie cât pot de mult.
Frica de facturi mari nu este rezonabilă, spun totuși specialiștii. La gaze naturale, toți clienții casnici au prețul plafonat la 0,31 lei kwh, iar la energie electrică, acei clienți cu un consum mediu pe anul 2021 de până în 100 kw plătesc 0,68 lei kwh, iar dacă se încadrează între 100 și 300 plătesc 0,8 lei kwh.

În plafonul la energie electrică intră peste 90% dintre clienții casnici. Astfel, 47 la sută dintre consumatorii casnici au avut anul trecut un consum mediu de 54 kwh, o treime au avut un consum mediu de 155 kwh, iar 11 la sută dintre clienții casnici au avut un consum mediu anul trecut de 292 kwh. Numărul celor care depășesc plafonul este foarte mic. Potrivit datelor, mai puțin de 5 la sută dintre consumatorii casnici au avut un consum mediu de peste 300 kwh în 2021.

Ultima oră