zonele din sibiu unde își fac veacul cerșetorii - au de plătit amenzi colosale
foto: arhivă

Începutul verii este momentul în care, în fiecare an, Sibiul parcă se umple de cerșetori. În această perioadă încep să vină turiștii în oraș, sunt mai mulți oameni afară, date fiind temperaturile ridicate, iar terasele sunt și ele pline. Persoanele care practică cerșetoria cunosc toate aceste aspecte și le consideră a fi prielnice pentru a apela la mila publicului. Ei pot fi întâlniți pe toate străduțele din centrul urbei de pe Cibin, printre mesele localurilor, în zona bisericilor, în locurile de promenadă sau în cele mai aglomerate puncte din oraș. Profită de dărnicia și de naivitatea oamenilor și ajung să obțină sume mari de la ei. Polițiștii locali încearcă de ani buni să combată acest fenomen și „îi vânează”, motiv pentru care, din aprilie și până în iunie, peste o sută dintre ei au fost sancționați. Dacă vor plăti vreodată amenzile, asta nu poate ști nimeni. 

zonele din sibiu unde își fac veacul cerșetorii - au de plătit amenzi colosale

Poliția locală încearcă să combată fenomenul cerșetoriei prin intermediul amenzilor, însă sancțiunile contravenționale nu par să aibă mare succes, fiindcă cerșetorii se reîntorc mereu în stradă și apelează la mila publicului. Se folosesc până și de odraslele lor și le constrâng să meargă să cerșească. 

În doar trei luni, în perioada aprilie – iunie 2022, agenții de la Locală au depistat 128 de persoane cerșind în oraș, în zonele deja binecunoscute: Bălcescu, Piața Unirii, Mitropoliei, Mihai Viteazu și Semaforului. „Un obiectiv important al Serviciului Public de Poliție Locală al municipiului Sibiu a constat în acțiuni de combatere a fenomenului de cerșetorie și vagabondaj pe raza municipiului Sibiu. Zonele în care au fost depistate preponderent persoanele care apelează la mila publicului sunt: strada Nicolae Bălcescu, Piața Unirii, Bulevardul Mihai Viteazu, strada G-ral Magheru, strada Semaforului și strada Mitropoliei. În urma acestor acțiuni au fost aplicate un număr de 128 sancțiuni contravenționale pentru fapte de cerșetorie sau îndemnul minorilor la săvârșirea unor astfel de fapte, în sumă de 32.400 de lei”, se arată într-un raport al Poliției Locale. 

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul cerșetorilor depistați pe străzi este mult mai mic. În 2021, între aprilie și iunie, au fost amendate 209 persoane. Valoarea sancțiunilor se ridica atunci la 59.560 de lei. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică