video - pista pentru biciclete din cartierul arhitecților, coșmarul cicliștilor - ”trebuie să cobori de pe bicicletă de cel puțin 27 de ori”

Mai multe persoane din Cartierul Arhitecților – care preferă să se deplaseze cu bicicleta – se confruntă cu o problemă din cauza pistei de bicicliști care este întreruptă de ce puțin 27 de ori de câte o trecere de pietoni. Prin urmare bicicliștii sunt nevoiți ca la fiecare „zebră” să coboare de pe bicicletă, reprezentând un disconfort având în vedere numărul mare al acestora.

Daniel Gorgovină locuiește în Cartierul Arhitecților și preferă să meargă cu bicicleta la serviciu, însă traseul nu este la fel de comod cum își imagina atunci când Primăria a anunțat amenajarea pistelor. Din contră, în decursul unei singure săptămâni, era să fie accidentat de două ori pe una dintre trecerile de pietoni.

„Problema este că de la început a fost prevăzută construirea unei piste de biciclete. Ea este construită doar că marcajul și indicatoarele în momentul de față nu permit bicicliștilor să își continue deplasarea – de exemplu de pe strada Renard până în Cireșica. Asta înseamnă că un biciclist trebuie să se oprească de fiecare dată, să se asigure, să traverseze strada ca un pieton. În sensul acesta nu știu dacă mai e rentabil să mergi cu bicicleta, având în vedere că sunt 27 de străzi, iar asta înseamnă că cineva care parcurge tot traseul va trebui să coboare și să se urce pe bicicletă de 27 de ori. Am constatat că este foarte periculos. Era să fiu lovit de o mașină de două ori în decurs de o săptămână”, spune Daniel Gorgovină.

video - pista pentru biciclete din cartierul arhitecților, coșmarul cicliștilor - ”trebuie să cobori de pe bicicletă de cel puțin 27 de ori”

Acesta crede că una dintre soluții ar fi schimbarea marcajului, astfel încât să fie evident că intersecția este traversată de o pistă pentru bicicliști. „Montarea indicatoarelor pe fiecare stradă în parte prin care să se observe că urmează să te intersectezi cu o pistă de biciclete și un drum destinat pietonilor”, este o altă soluție pe care tânărul o amintește.

Pista de bicicliști de pe Calea Cisnădiei a suferit mai multe schimbări de-a lungul timpului. Una dintre ele a fost refacerea marcajelor care delimitau pista de biciclete de trotuar. Citește și: VIDEO FOTO Trotuarul de pe Calea Cisnădiei lărgit “din vopsea” – Marcaje refăcute, pistă pentru biciclete mai îngustă și VIDEO FOTO- Probleme la modernizările de pe Calea Cisnădiei – Realitatea bate proiectul – Trotuarul e mai îngust.

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. concediati toti angajatii de la primarie si angajati altii, cu concurs. E inadmisibil sa ca niste incompetenti sa administreze banul public in modul asta dezastruos!

  2. Acolo nu are ce sa caute marcaj de zebra pe pista de biciclete, avand in vedere ca pista de biciclete este pe drumul cu prioritate, in cazut de fata str Grigore Ionescu, biciclistul trebuie sa aiba prioritare când se deplaseaza pe aceasta strada, atat fata de vehiculele care ies cât si fata de cele care intra de pe străzile perpendiculare fără ca sa-l obligi sa se dea jos de pe bicicleta la fiecare intersectie si să se transforme in pieton.
    Am umblat prin toata europa atat ca si conducator auto cât si ca biciclist, cine ma cunoaște stie ce vorbesc ( sofer de TIR cu bicicleta dupa mine) dar nu am vazut nicaieri aceasta idioțeniei ca in cartierul Arhitectilor (sunt curios cine a avut aceasta idee).
    Soferilor le spun ca nu ne obligă nimeni sa ne intersectam cu aceasta pistă in viteză fara a avea timpul necesar de observare a biciclistilor, eu fac transport persoane in regim de inchiriere si nu ma deranjeaza deloc sa dau prioritate biciclistilor care se deplaseaza pe ea. M-as bucura sa vad cat mai multi biciclisti deplasandu-se pe aceasta, dar prin astfel de masuri nu se face decat sa se descurajeze si nu sa fie atrasi catre folosirea ei.
    Drumurile nu sunt numai pentru vehicule motorizate, ele trebuie sa fie pentru toate categoriile de vehicule prin crearea infrastucturii necesare, in cazul de față este creată, mai trebuie doar prioritatea stabilită corect.

  3. Indicatoatele si semnele de circulatie pentru autovehicule si pistele de biciclete si trecerile de pietoni ar trebui sa urmeze indicatoarele deja existente si testate de Olandezi.

    In primul rand folosirea de asfalt rosu pentru marcarea pistei de biciclete.

    Separarea pistei de carosabil (unde este posibil) prin culoar de verdeata marginit de bordura (un fel de trotuar verde intre pista si carosabil, pista avand aceasi altitudine cu a carosabilului), pista pe partea dreapta a carosabilului sau pista mixta, montarea de indicatoare de viteza pentru biciclete in zonele destinate strict pistelor.

    Mai jos aveti exemple in functie de cazul in care pietonul/biciclistul are prioritate, autovehiculul are prioritate, sau se aplica regula trecerii de pietoni si pistei alaturate acesteia cu prioritate dinou pietoni/vehicul 2 roti.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cycling_in_the_Netherlands

    https://youtu.be/wEXD0guLQY0

    Exista 2 tipuri de zone pe unde se poate face traversarea strazii regulamentar, cu marcaj zebra, si marcaj culoar marginit de linie alba groasa intrerupta scurt

    Zona de marcaj culoar marginit de linie alba gtoasa intrerupta scurt este si ea de 2 tipuri:
    1. Zona unde 2 roti sau pietoni au prioritate
    2. Zona unde autovehiculele au prioritate

    In ambele tipuri pentru culoarul marginit marcarea prioritatii se face pe asfalt prin vopsirea indicatorului de prioritate (triunghi) avand culoare alba si plin in fata celor care trebuie sa acorde prioritate.

    Zona cu marcaj „trecere de pietoni”, exista indicator pe stalp dar si dungile perpedinculare pe carosabil, dar si o pista de biciclete paralela cu trecerea de pietoni, marcata ca atare (fundal rosu marginit de linie alba groasa intrerupta scurt)

    Toate aceste marcaje se folosesc in functie de zona si de fluidizarea traficului. In general se folosesc cele care acorda prioritate pietonilor/celor pe 2 roti.

    La fiecare intersectie unde facerea de dreapta va intersecta pista de biciclete exista pentru autovehicule indicator pe stalp cu semnalizare „Atentie pista de biciclete si are prioritate”

    Toate aceste lucruri nu ofera o siguranta 100 la 100 dar scad extrem de mult „pai el este devina”. Pentru mai multe detalii si exemple de indicatoare si marcaje stradale in acest sens consultati www sau youtube.

    Se pot vedea si tipuri mult mai bune de limitatoare de viteza pe carosabil (in tot diametrul intersectiei fiind ridicat asfaltul). In Bucuresti sa implentat o idee de pista care trecand prin dreptul statiei de autobuz sa pozitionat prin spatele statiei, iar statia de autobuz a devenit un fel de alveola pentru pietoni.