Peste jumătate din elevii ucraineni, retrași de la școlile din Sibiu - „Au plecat cu părinții”

Mai mult de jumătate din copiii ucraineni care mergeau la școală în Sibiu au fost retrași de la ore pe motiv că ar pleca din România cu părinții.

Din 72 de refugiați ucraineni care învățau în școlile din Sibiu drept audienți – doar asistau la orele de curs -, 48 dintre ei s-au retras urmând să se mute cu familia într-o altă țară sau să se întoarcă în Ucraina. „Ei sunt introduși ca audienți în învățământ de masă, nu există clase speciale pentru elevi ucraineni, pentru că nu avem atât de mulți cât să putem înființa o clasă. Doar la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Mediaș există două grupe de învățare intensivă a limbii române”, spune Constantin Dincă, purtător de cuvânt al IŞJ Sibiu.

Copiii refugiați din Ucraina participă la orele curs în limba română, unde profesorii le traduc materialele în ucraineană sau engleză. „Unii dintre ei știu română, însă pentru ceilalți profesorii traduc materialele în limba engleză sau ucraineană. Pentru că sunt audienți, elevii ucraineni doar participă la ore, nu primesc note și nici nu sunt promovați de la un an la altul. Doar în momentul în care o să își dorească să își echivaleze studiile făcute în Ucraina, de abia atunci primesc note”, adaugă purtătorul de cuvânt de la IŞJ Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică