purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar are diplomă de bucătar - dincă: „dintr-o nevoie, gătitul a devenit pasiune”

Inspector de Geografie și Purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă a obținut de curând diploma de bucătar, transformând astfel o veche pasiune într-o calificare.

Dincă și-a descoperit plăcerea de a găti încă din perioada copilăriei, de la o vârstă fragedă. ”Relația” lui cu bucătăritul a cunoscut trei etape – a fost la început o nevoie, care s-a transformat apoi într-o  pasiune și s-a concretizat de curând într-o diplomă de calificare. „Am început să fac mâncare când eram mic, din necesitate. În clasa a patra am rămas fără mamă – a murit din cauza unui accident de muncă. Mai aveam un frate, iar tata era în fiecare zi la lucru, așa că am fost nevoit să mă descurc în bucătărie și să pregătesc ceva minim. De la o zi la alta, ”minimul” acesta a început să fie mai divers”, își amintește Dincă.

Studenția a fost mai degrabă o perioadă de pauză în privința gătitului, dar după terminarea facultății Dincă a făcut din el o pasiune care i-a asigurat liniștea interioară. ”În momentul în care eram stresat nu încercam să fac altceva decât să mă refugiez în bucătărie și să gătesc”, povestește acesta.

purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar are diplomă de bucătar - dincă: „dintr-o nevoie, gătitul a devenit pasiune”

O diplomă care poate deschide noi oportunități

Constantin Dincă a venit în Sibiu în 1997, împreună cu soția. Activitatea sa ca Inspector de Geografie și pentru Minoritatea Rromă la Inspectoratul Școlar Județean reprezintă ocupația sa principală, iar rolul său de Purtător de Cuvânt l-a făcut să fie o persoană publică. El nu a uitat însă de pasiunea pentru gătit, și a continuat să pregătească ceva special pentru cei dragi, măcar în weekend-uri.

Anul trecut, în luna octombrie, Dincă s-a hotărât să își ducă pasiunea la un alt nivel și s-a înscris la un curs de gătit, pe care l-a absolvit de curând. „Am făcut parte dintr-o grupă de 25 de cursanți. A fost destul de intens, deoarece pe lângă partea de teorie care s-a ținut săptămânal, timp de două luni, a fost și o parte practică, care consta în «plating» (aranjarea mâncării în farfurie – n.r.), viteză de lucru și alte lucruri pe care orice bucătar trebuie să le cunoască”, spune Dincă.

Acum, cu diploma „la purtător”, proaspătul bucătar spune că este foarte bucuros de alegerea pe care a făcut-o și se gândește ca pe viitor să accepte și alte oportunități care îi ies în cale. El nu exclude o reprofilare în noua meserie, sau deschiderea unui restaurant dacă își găsește un „aliat”. „Dacă se ivește oportunitatea, de ce nu?”, se întreabă purtătorul de cuvânt.

purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar are diplomă de bucătar - dincă: „dintr-o nevoie, gătitul a devenit pasiune”

Mușchiul de vită umplut e un examen dificil

Pastele reprezintă una dintre specialitățile pe care Constantin Dincă le pregătește cu cel mai mare drag. „De obicei, prefer pastele cu fructe de mare, carbonara si quatro fromaggi. Îmi place însă și friptura la cuptor, cu tot felul de sosuri combinate, și mai încerc preparate din bucătăria thailandeză, cum e  cunoscuta „tigaie cu patru gusturi”, povestește Constantin Dincă.

Acesta ne mărturisește că prepararea mușchiului de vită umplut reprezintă pentru el unul dintre cele mai dificile ”examene”. „Unul dintre cele mai complexe preparate este mușchiul de vită umplut, deoarece umplutura trebuie să fie nici prea tare făcută, nici prea crudă, iar mușchiul de vită iese ori prea ars, ori în sânge. Să reușești să-l faci mediu e foarte dificil”, spune Dincă.

Constantin Dincă își respectă pasiunile și crede că dacă vrei, poți să-ți găsești oricând timp pentru ele. Dovadă e faptul că a terminat recent, în afară de cursul de bucătar, un curs intensiv de inițiere în limba rromani.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ma mandresc cu faptul ca am fost elevul domnului profesor Dinca. Un profesor dedicat si mai presus de toate un om de valoare.
    Va salut cu respect! B.Denes