Chirie la Sibiu - Studenții vor plăti cu peste 30 la sută mai mult în toamna aceasta
Credit: foto: pexels.com

În luna septembrie, chiriile din oraşele universitare, inclusiv din Sibiu, intră de obicei într-o ușoară ”febră de creștere” legată de apropierea începutului de an universitar. Anul acesta creșterea pare să fie mai mare decât în anii trecuți, pentru că piața chiriilor este influențată de mai mulți factori, nu doar de cererea sporită din partea studenților.

„Preţurile chiriilor au crescut foarte mult în ultimele trei-patru luni, este o majorare cu aproximativ 30%. Dacă în vară apartamentele cu două camere costau undeva la 250 de euro, în prezent preţul este pe la 300-350 de euro. Cele din zona centrală a Sibiului depăşesc chiar 400 de euro. O garsonieră se inchiriază undeva la 200 de euro,” declară un agent imobiliar din Sibiu. ”Este necesar să se scumpească, deoarece există cerere mai mare” spune și Sergiu Dordea, Administrator al agenţiei imobiliare ”Intermed Casa”. 

Reprezentanții agențiilor imobiliare apreciază că în această perioadă cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele decomandate cu două camere, în special cele din preajma facultăţilor. Apartamentele cu trei camere au mai puțină căutare, deoarece pot ajunge la preţuri de peste 500 de euro, care depăşesc cu mult bugetul pe care studenții – sau părinții acestora – îl alocă pentru chirie.

Prețurile nu o să scadă imediat după 1 octombrie

La cererea sporită din această lună contribuie faptul că mulți studenţi de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu nu au reușit să ”prindă” un spaţiu de cazare în căminele universității, din cauza mediei din anul de studiu anterior. „Chiar zilele trecute am vorbit cu o studentă care era panicată, deoarece a rămas fără loc în cămin. Mi-a spus că foarte mulţi studenţi din anii intermediari au rămas fără locuri şi îşi caută chirie. Am înțeles că din anul ei au intrat în cămin doar 30 de studenți din 90,” ne-a spus unul dintre agenții imobiliari.

Reprezentanții agențiilor imobiliare avertizează că este posibil ca prețurile chiriilor să nu scadă imediat după începerea anului universitar. Unul dintre motive este faptul că scumpirea chiriilor se datorează mai multor factori, cum ar fi prețurile ridicate la materialele de construcții, inflația și creșterea ratelor la creditele bancare. Pe de altă parte, ”odiseea” cazării studenților nu se încheie în septembrie. „Mulți  dintre cei care la începutul anului universitar au luat în chirie un apartament mai mic sau modest caută ulterior altceva. Dacă își iau apartamente neizolate sau cu alte probleme și le vin facturi foarte mari la utilități, la iarnă sau spre primăvară încearcă să se reorienteze”, spune Lucian Tarchilă, Manager de vânzări la agenţia “Oglan Imobiliare”.

Ultima oră