Generalul-maior Cristopher Ghika, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, descendent al familiei domnitoare Ghika, este responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a.
„Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege,” a declarat generalul pentru BBC, scrie ziare.com
Potrivit generalului Ghika, la paradă vor participa între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate. Christopher Ghika este românul care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al Marii Britanii. De asemenea, el este cel care a condus Irish Guards, regimentul de elită al armatei britanice care a asigurat paza reginei și întregul protocol al nunții lui William cu Kate. General-maior Christofer John Ghika este fiul prințului John Ghika, Generalul Ghika este descendent direct al familiei domnitoare Ghika.
În prezent, general maior Christofer John Ghika, strănepot al Marthei Bibescu, este comandantul Household Division din Irish Guards. Christopher John Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost și el ofițer în armata britanică, tot în cadrul Irish Guards. Chris Ghika și-a început cariera militară în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie Irish Guards, unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice.
De-a lungul carierei, ofițerul a participat la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. De asemenea, a ocupat poziția de comandant adjunct pentru Strategie și Informații în cadrul Operațiunii internaționale Inherent Resolve, condusă de SUA, având drept misiune combaterea grupării teroriste ISIS în Siria și în Irak. Irish Guards reprezintă regimentul de infanterie al armatei britanice încă din 1642 care asigură și misiunea de operațiuni și îndatoriri ale ceremonialelor militare, notează digi24.ro.
Sicriul cu trupul Reginei Elisabeta II va fi fost transportat, miercuri, 14 septembrie, de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, într-o procesiune care a fost condusă de Regele Charles al III-lea şi fiii săi. A urmat o slujbă de aproximativ 20 de minute, apoi oamenii îşi vor prezenta omagiile, timp de 24 de ore pe zi, până luni, când este programată înmormântarea. Pentru a face faţă fluxului mare de oameni, autorităţile au stabilit detaliile organizatorice, urmând a permite o coadă de până la 8 kilometri.
Autorităţile au stabilit planurile oficiale pentru o coadă de până la opt kilometri pentru ca oamenii să prezinte omagiile reginei, un exerciţiu logistic complex care include toalete, primul ajutor şi băuturi răcoritoare non-stop pe traseu.
În condiţiile în care se aşteaptă ca sute de mii de oameni să stea la coadă timp de mai multe ore pentru a avea şansa de a vedea sicriul reginei în Westminster Hall, voluntari din grupuri precum Cercetaşii şi Armata Salvării au fost chemaţi să ajute.
Oamenii vor primi brăţări colorate şi numerotate, care le vor arăta locul lor în coadă şi care le vor permite să iasă de acolo pentru a folosi toaletele sau pentru a lua mâncare şi băutură.