chirii case
Sursa Foto - Pixabay

Nu mai este mult timp până încep cursurile universitare. Chiriile sunt la mare căutare în această perioadă în marile orașe din țară, deoarece studenții se pregătesc să meargă la facultate. De altfel, și la Sibiu se caută chirii. Astfel, uitându-ne la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă o efervescență a categoriei de închirieri – „oferta arată o creștere de 9% a numărului de anunțuri nou listate, însă și o epuizare mai rapidă a acestora, timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de anul trecut.

Prețul pentru închirierea unui apartament la Sibiu

La nivel național, în luna iulie a acestui an, numărul de anunțuri cu proprietăți de închiriat rămase active pe platforma este cu 6% mai mic decât anul trecut. Ca urmare, și prețurile sunt în creștere – de la majorări moderate în Iași (+4%) la cele semnificative, în Cluj-Napoca (+20%)”, se arată în ultima analiză a platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro.

Anunțurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenți, se aflau în scădere cu 18% în marile centre universitare din țară și cu 11% la nivel național, tocmai din cauza faptului că se închiriază într-un timp scurt, în ciuda numărului mare de anunțuri publicate.

„Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puține anunțuri active în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la garsoniere.

Cu mai mult de un sfert a scăzut și numărul anunțurilor active din Sibiu, aici oferta fiind diminuată în special la apartamentele de două camere (-37%) și la cele de trei camere (-36%).

Cele mai accesibile garsoniere și apartamente, dintre orașele analizate, sunt scoase la închiriere în Sibiu și Timișoara (de la 200-210 euro/lună pentru o garsonieră la 400 euro/lună pentru un apartament de trei camere).

„O garsonieră începe de la 200 de euro în Sibiu și ajunge la 300 de euro în Cluj-Napoca sau București. Spre comparație, la costul închirierii unui apartament de două camere din Cluj-Napoca poți închiria trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.

După Sibiu, Timișoara și Iașiul sunt cele mai accesibile orașe pentru închiriere, iar la polul opus, cele mai scumpe sunt Cluj-Napoca, Bucureștiul și Brașovul”, conform analizei storia.ro.

Ultima oră

Comentariul meu