dinte dinti
Sursa Foto - Pixabay

Arheologii din Georgia au descoperit un dinte vechi de 1,8 milioane de ani aparținând unei specii umane timpurii. Descoperirea arată că regiunea este una dintre cele mai vechi așezări umane preistorice din Europa și, posibil, oriunde în afara Africii, potrivit The Guardian.

Dintele a fost descoperit în apropierea satului Orozmani, situat la aproximativ 100 km sud-vest de capitala georgiană, Tbilisi, și în apropiere de Dmanisi, unde la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 au fost descoperite și cranii umane datate la 1,8 milioane de ani.

Georgia: S-a descoperit un dinte vechi de 1,8 milioane de ani

Descoperirile de la Dmanisi au fost cele mai vechi descoperiri de acest fel din lume, în afara Africii, și au schimbat înțelegerea oamenilor de știință cu privire la evoluția umană timpurie și la modelele de migrație.

Cea mai recentă descoperire într-un sit aflat la aproximativ 19 kilometri distanță oferă mai multe dovezi că zona muntoasă din sudul Caucazului a fost probabil unul dintre primele locuri în care oamenii timpurii s-au stabilit după migrarea din Africa, au spus experții.

„Orozmani, împreună cu Dmanisi, reprezintă centrul celei mai vechi distribuții de oameni (Homo timpuriu) – în lumea din afara Africii”, a declarat Centrul Național de Cercetare de Arheologie și Preistorie din Georgia.

Giorgi Bidzinashvili, liderul științific al echipei de săpături, a spus că dintele ar aparține unui „văr” al lui Zezva și Mzia, nume date oamenilor ale căror cranii fosilizate aproape complet de 1,8 milioane de ani au fost găsite la Dmanisi.

Cele mai vechi fosile de Homo din lume datează de acum aproximativ 2,8 milioane de ani – o parte de maxilar descoperită în Etiopia modernă.

Oamenii de știință cred că oamenii timpurii, o specie numită Homo erectus, au început probabil să migreze din Africa cu aproximativ două milioane de ani în urmă. Instrumente antice de acum aproximativ 2,1 milioane de ani au fost descoperite în China modernă, dar siturile georgiene găzduiesc cele mai vechi rămășițe ale oamenilor timpurii recuperate în afara Africii.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică