Pagubă de peste 1 milion de lei la Poșta Româna - Au pierdut procesele cu foștii angajați

Cel mai recent raport al Curții de Conturi arată că ​Poșta Română a plătit în perioada 2019-2020 despăgubiri de peste 1,1 milioane de lei ca urmare a pierderii proceselor intentate de foștii angajați.

Aceștia fuseseră concediați, fără o motivare legală, pentru ca mai apoi să fie reintegrați pe funcțiile deținute, relatează impact.ro

Ce nereguli au fost găsite la Poșta Română

Inspectorii Curții de Conturi au constatat la Poșta Română mai multe nereguli în perioada 2019-2020, printre care:

1. Efectuarea de plăți cu titlu de despăgubiri acordate unor angajați care au fost concediați fără un motiv legal anume, și ulterior reintegrate pe funcțiile deținute. Deciziile de concediere nu au cuprins motivele desființării locului de muncă a salariaților concediați.

În acea perioadă, CNPR SA a calculat, înregistrat și achitat sumele stabilite de către instanțele de judecată, în valoare de 1.108 mii lei, pentru trei funcții (director de rețea, șef birou administrare contracte și bugete IT și șef departament suport tehnic IT&C).

Ulterior, acestea au primit salarii compensatorii, în valoare de 503 mii lei, iar pentru două decizii au fost efectuate plăți suplimentare din bugetul CNPR SA pentru reintegrarea persoanelor, depășind nivel salariilor compensatorii achitate cu ocazia concedierilor.

2. Efectuarea unor cheltuieli neeconomicoase din cauza lipsei de transparență în stabilirea drepturilor salariale și fără existența criteriilor de performanță bine definite sau stabilite în cazul situațiilor excepționale de acordare a unor drepturi salariale, prin negociere individuală, în unele cazuri, prin depășirea grilei de salarizare.

Pentru anumite categorii de angajați, chiar și cu funcții de conducere la nivel de sucursale, plata salariilor s-a făcut la nivelul administrației centrale, în condițiile în care, activitatea era desfășurată la nivel regional.

În același timp, s-a descoperit că, prin negociere individuală, au existat situații în care salariile stabilite au depășit nivelul remunerației directorului general.

3. Execuția obiectivelor de investiții – un grad scăzut. În anul 2019, acesta a fost de 16,83%, iar în anul 2020, indicatorul a fost de 26,68%.

Înregistrare de întârzieri a termenelor de punere în funcțiune a obiectivelor majore de investiții aprobate au putu genera costuri suplimentare;

4. Plata drepturilor salariale pentru angajați care au desfășurat activitate sindicală ca membri de sindicat s-a făcut în neconcordanță cu activitatea stabilită prin contractul individual de muncă.

Salariați din cadrul companiei, cu diverse funcții administrative, au fost desemnați să întrețină activități sindicale, în mod continuu, deși acest drept legal se stabilește doar pentru membrii aleși în organele executive de conducere ale sindicatului.

În perioada cu pricina, cheltuielile neeconomicoase s-au ridicat la valoarea de 584 mii lei, reprezentând salariile personalului care a desfășurat activități sindicale în timpul programului de lucru, notează HotNews.ro.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică