nivelul oceanelor ar putea crește cu jumătate de metru – ghețarul thwaites pe punctul de a se sparge

Ghețarul Thwaites, supranumit „ghețatul apocalipsei”, din cauza riscului ridicat de a se descompune, prezintă riscul de a se topi într-un ritm accelerat în anii următori, avertizează oamenii de știință, ceea ce ar amenința nivelul oceanului planetar.

Ghețarul, care poate crește nivelul oceanului planetar cu o jumătate de metru, se erodează de-a lungul bazei sale aflate sub apă, pe măsură ce planeta se încălzește, scrie Digi24.

Într-un studiu publicat în revista Nature Geoscience, oamenii de știință au cartat gradul de topire a ghețarului, sperând să învețe din trecutul acestuia cum se va comporta în viitor.

Cercetătorii au descoperit că, la un moment dat în ultimele două secole, baza ghețarului s-a desprins de fundul mării, topindu-se într-un ritm de 2,1 kilometri pe an, de două ori mai rapid decât ritmul măsurat de oamenii de știință în ultimul deceniu.

Această dislocare rapidă este posibil să fi apărut „destul de recent, la jumătatea secolului XX”, a spus Alastair Graham, geofizician marin la Universitatea Florida de Sud și șef al echipei care a realizat studiul.

Acest lucru sugerează că ghețarul Thwaites are capacitatea de a se topi rapid în viitorul apropiat, în momentul în care se desprinde de fundul mării, care îl ajută să rămână oarecum stabil.

„Thwaites se mai ține într-un fir de păr, la propriu, și ne așteptăm să vedem schimbări mari în viitorul apropiat – chiar de la an la an – odată ce ghețarul se desprinde de fundul mării”, a scris Robert Larter, geofizician marin la centrul British Antarctic Survey și coautor al studiului.

Ghețarul Thwaites, care se află în Antarctica de Vest, este unul dintre cei mai mari ghețari de pe Pământ, mai întins decât statul Florida. Dar el reprezintă doar o parte din calota glaciară a Antarcticii de Vest, care conține destulă gheață pentru a crește nivelul oceanului planetar cu aproape 5 metri, potrivit NASA.

Ultima oră

Comentariul meu