În Sibiu există un număr mare de frizerii și există, în același timp, saloane care spun că oferă servicii asemănătoare la standarde mai ridicate, sau de lux. Avem, așadar, în Sibiu atât frizeri, cât și hairstyliști. Pentru a înțelege dacă este o diferență între cele două meserii, am vorbit cu mai mulți profesioniști în domeniu. Am aflat că părerile sunt împărțite.
Există cu adevărat o diferență între un frizer și un hairstylist? Sau cel din urmă este doar un termen împrumutat din limba engleză care sună bine? Am discutat atât cu frizeri din Sibiu, cât și cu persoane care lucrează în același domeniu, dar se prezintă drept ”hairstyliști”. Deosebirea pare să vină de la prețuri și de la diplome.
La tunsorile bărbătești, calitatea nu diferă mult
Bogdan Prundaru deține atât un salon „de cartier”, cât și un salon „de top” pe Bulevardul Mihai Viteazu, ”Mușat Signature”. Cu toate acestea, el se prezintă drept ”frizer”, nu ”hairstylist”. Din punctul lui de vedere, există o diferență majoră între cele două meserii, având în vedere că există cursuri care pot ajunge să dureze chiar și o sută de ore, dar care te învață strict ”frizerie”, și există cursuri în urma cărora devii ”hairstylist”, dar care durează mult mai mult.
În privința tunsorilor bărbătești, Prundaru crede că un frizer poate să le facă la fel de bine ca un hairstylist, câteodată chiar mai bine. „Îmi place să mă prezint ca frizer, e mai tradițional și eu vreau să dau un plus de valoare termenului de frizerie. În Sibiu, piața frizerilor este una foarte largă, iar concurența este acerbă. În SUA nu există termeni diferiți pentru a face o diferență între cele două meserii. Tu întrebi clientul ce vrea, dar tot tu decizi dacă i se potrivește tunsoarea sau ce schimbări ar trebui să faci astfel încât acesta să plece mulțumit. Asta face un frizer profesionist. Când aud termenul de hairstylist mă gândesc la coafarea părului lung”, spune Bogdan.
Cătălin, unul dintre hairstyliștii de la ”Z Studio” este de altă părere. „Diferența constă în profesionalismul unui hairstylist. Contează experiența, timpul și banii investiți, iar consultanța este foarte importantă în acest domeniu”, spune Cătălin.
Un alt hairstylist, de data aceasta de la Mod Hairdressers, consideră că diferențele vin din nivelul de pregătire al fiecăruia. „Rolul și datoria hairstylistului este de a crea look-ul potrivit pentru client, iar frizerul reproduce punând mai multă atenție la detalii și la mânuirea mașinii de tuns. Hairstylistul oferă mai multă atenția și, totodată, un serviciu personalizat ținând cont de mai multe aspecte ale clientului”, spune hairstylistul Paul Paralescu.
Diferență de 30 lei pentru aceeași tunsoare
Un alt salon din Sibiu dispune atât de frizeri, pentru bărbați, cât și de hairstyliști, pentru femei. „Hairstyliștii au mai multe diplome, sunt mult mai creativi. Diferența o fac prețurile care sunt mai mari în funcție de zona unde este salonul, design-ul la salonului și calitatea serviciilor. Prețurile sunt mai mari pentru că hairstyliștii au investit mult timp și bani pentru a primi acest titlu. Mulți dintre frizerii din oraș, cu toate că au o experiență îndelungată, au rămas la același nivel”, spune administratorul salonului Royals Hair & Barber Shop.
Hairstylistul Paul Paralescu consideră că prețurile sunt rezultatul pregătirii și al experienței. „Hairstylistul oferă un serviciu mai complex și în același timp creează mai multă emoție. Prețurile pot fi diferite de la un hairstylist la altul, în funcție de pregătirea acestuia, produsele folosite, locația, mai exact experiența oferită în salon”.
Prețurile diferă de la frizeri la hairstyliști. Analizând piața, frizerul Bogdan Prudaru a observat că pentru aceeași tunsoare bărbații trebuie să scoată din buzunar 30 de lei în plus – adică să plătească 80 de lei dacă optează pentru un salon de „fițe” în loc să meargă la o frizerie, unde ar avea de plătit 50 de lei.
Nici clienții nu observă diferențe majore între un hairstylist și un frizer, însă consideră că există mici detalii care uneori te trimit la un hairstylist, mai ales când vrei să faci o schimbare de „look”. „Eu cred că diferențe majore nu există între un hairstylist și un frizer, în opinia mea primul e mai mult școlit. Podoaba capilară e foarte importantă, îți definește personalitatea. Un hairstylist poate da sfaturi, dar și un frizer poate face asta. Diferența stă în detalii, un hairstylist este mai atent, te aranjează, face două-trei trucuri, dar odată ce ai definită tunsoarea, poți merge și la un frizer bun. Cred că și frizerii sunt de mai multe feluri, un frizer care te tunde în 10 minute și unul care te spală și te aranjează. Diferența se face și la preț și la timp, hairstylistul fiind mai scump. Ca să ai un loc în societate trebuie să te programezi la un hairtstylist cu o lună înainte. Cei mai mulți apelează la hairstylist când au o criză de personalitate și vor să schimbe ceva”, spune Sergiu.