bugetul de familie pentru noul an școlar - părinții spun că scumpirea rechizitelor i-a făcut mai cumpătați

Noul an școlar a început, dar pregătirile părinților sunt încă în toi. Mii sau poate zeci de mii de caiete, ghiozdane, pixuri, penare și multe altele au fost achiziționate până în 5 septembrie și, cu siguranță, alte zeci urmează să fie cumpărate.

Odată cu inflația, a crescut semnificativ și prețul rechizitelor școlare. Costurile ridicate nu i-au speriat însă pe părinți, care au ales să cumpere treptat cele necesare pentru noul an școlar. „Prețurile la rechizite, mi s-au părut mari, ca toate prețurile. Toate s-au mărit față de anii trecuți. Am luat deja o parte din ele, urmează să mai luăm o parte din ele, să vedem de ce mai au nevoie pe parcurs”, a declarat Ovidiu, unul dintre părinții prezenți la festivitatea de deschidere a anului școlar de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

În mod cert, creșterea prețului rechizitelor a afectat bugetele de familie, însă părinții au reacționat calm, știind că această situație face parte din valul general de scumpiri. „Am văzut că sunt mai scumpe, dar asta este. Ne acomodăm la prețurile rechizitelor, la fel cum se acomodează și copiii la schimbările de la școală”, spune mama unui elev de la ”Lazăr”.

bugetul de familie pentru noul an școlar - părinții spun că scumpirea rechizitelor i-a făcut mai cumpătați

Părinții sunt mai atenți la cheltuielile de început de an școlar

Pentru unii părinți, folosirea de către elevi a tabletei și a laptop-ului reprezintă un mod de a economisi bani care ar ajunge pe alte rechizite. „Prețurile au crescut ca peste tot, dar asta este. Copiii mei sunt mari acum – sunt în clasa a IX-a și a XII-a – și nu mai consumă ca un copil de clasele I-IV, se descurcă altfel. Mai lucrează pe tabletă, pe laptop… Asta este cea mai mică problemă pe care o avem ca părinți. Important este să meargă la școală și să învețe”, spune Cosmin Giamănu. Pe de altă parte, sunt părinți care spun că nu au cheltuit mai mult decât în anii trecuți și alții care au devenit mai atenți la cheltuirea bugetului de început de an școlar. Acesta este cazul Ioanei Banciu, mama unui elev de la „Lazăr”, care se consideră „mai cumpătată” decât în anii trecuți.

E posibil ca mărirea prețurilor să se simtă mai puternic la părinții ai căror copii studiază la Liceul de Arte. În afară de rechizitele clasice, aceștia au nevoie de materiale speciale pentru desen și pictură. ”Băiatul nostru e la Lazăr, nu știu dacă va fi vreo diferență la cât plătim anul ăsta pentru rechizite față de anul trecut. Fata este la Arte, cred că vom simți asta la buget ”, spune Raluca Ispas, o altă mamă cu care am stat de vorbă.

Ultima oră

Comentariul meu