Începutul anului școlar reprezintă atât pentru elevi, profesori, cât și pentru noi toți un moment de bucurie, optimism și totodată un prilej de a defini noi perspective de dezvoltare. În ultima perioadă, ISU Sibiu a desfășurat o serie de controale în școlile din județ.
Inspectorii Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu, au desfășurat în această perioadă, ca în fiecare an, verificări şi controale preventive la nivelul unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Sibiu, în vederea identificării şi remedierii cauzelor care pot genera o situaţie de urgenţă.
“Pentru noi, reprezintă o prioritate să știm că cei mai tineri cetățeni se află în siguranță. Astfel, pentru asigurarea desfășurării noului an școlar în condiții de siguranță la nivelul județului Sibiu s-au realizat 10 controale și 10 exerciții care au vizat un număr de peste 1150 de elevi”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
Pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență, reamintim câteva reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor pentru unităţile de învăţământ pe timpul desfăşurării activităţilor şcolare:
– Menținerea liberă a căilor de acces, intervenţie şi evacuare a persoanelor şi bunurilor în caz de incendiu;
– Traseele căilor de evacuare se marchează cu indicatoare standardizate, astfel încât să asigure atât posibilitatea recunoaşterii cu uşurinţă a traseului de urmat spre exterior, cât şi circulaţia cu ușurință, atât ziua cât şi noaptea;
– Planurile de evacuare se afişează pe fiecare nivel, pe căile de acces şi în locurile vizibile, astfel încât să poată fi cunoscute de către toate persoanele, iar în încăperi destinate cazării, pe partea interioară a uşilor;
– Accesul la hidranţi, mijloace speciale de stingere, stingătoare de incendiu, etc. trebuie lăsat liber pentru ca în caz de pericol să se poată interveni nestânjenit;
– Semestrial se vor executa exerciţii de alarmare şi evacuare cu asigurarea participării întregului personal de elevi și cadre didactice.
Pompierii sibieni vor fi prezenți, ori de câte ori va fi necesar, la activitățile informativ-educative dedicate factoriilor responsabili, elevilor și profesorilor, cu privire la cele mai bune măsuri care pot fi luate pentru asigurarea unui grad de siguranță ridicat în interiorul unităților de învățământ.