zeci de oameni au murit în trafic la sibiu în acest an – „principala cauză a accidentelor este viteza”
foto: arhivă

Acțiunile polițiștilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Doar în acest an, 21 de persoane și-au pierdut viețile în accidente rutiere petrecute în județul Sibiu. Deși numărul este mai mic față de anul precedent, acesta dă în continuare motive de îngrijorare.

„Deși statistica ne arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară ne cutremură de fiecare dată. De aceea, facem un apel la toți participanții la trafic să circule cu respectarea legii – doar așa putem fii cu toții în siguranță”, spun polițiștii din cadrul IPJ Sibiu.

Mai puține accidente față de anul trecut – Viteza, principala cauză a producerii acestora

În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivelul județului Sibiu, au fost înregistrate 65 de accidente, soldate cu decesul a 21 de persoane și rănirea gravă a altor 53. Comparativ cu aceeași perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 8 mai puține accidente (-12%), cu 5 mai puține persoane decedate (-23.8%) și cu 10 mai puține persoane rănite grav (-18,8%) .

CITEȘTE ȘI: Accident mortal pe DN1 aproape de Fântânița Haiducului – Impact violent între o mașină și un TIR

CITEȘTE ȘI: Accident mortal la ieșirea din Sibiu spre Agnita – Șoferul a lovit un copac și s-a răsturnat

„Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost viteza, în cele două forme ale sale (excesivă sau neadaptată la condițiile meteo-rutiere) (21,5%), fiind înregistrate 14 accidente grave, soldate cu decesul a 5 persoane și rănirea gravă a altor 11, neacordarea de prioritate pietonilor (13,8%), fiind înregistrate 9 accidente grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 8, depășirea neregulamentară (10,7%), fiind înregistrate 7 accidente grave, soldate cu decesul a 5 persoane și rănirea gravă a altor 4”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (10%), fiind înregistrate 7 accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 7 și indisciplina pietonilor (9,2%), fiind înregistrate 6 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a altor 4.

CITEȘTE ȘI: Accident grav în Nocrich – Patru pietoni loviți de o mașină

Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 66,1% din totalul accidentelor rutiere grave. Totodată, cele cinci cauze menționate anterior au generat 66,6% din totalul deceselor, 23,8% reprezentând viteza, 23,8% reprezentând efectuarea de depășiri neregulamentare, 9,5% reprezentând indisciplina în trafic a pietonilor iar 4,2 % neacordarea priorității de trecere vehiculelor și neacordarea priorității de trecere pietonilor.

Acțiunile polițiștilor pentru prevenirea accidentelor

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, au fost desfășurate zilnic acțiuni. „Astfel, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 24.582 de sancțiuni, dintre care 5.217 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4.000 pentru neportul centurii de siguranță, 1.060 pentru defecțiuni tehnice, 535 pentru indisciplina pietonilor, 454 pentru indisciplina bicicliștilor și 367 pentru depășire”, mai spun reprezentanții IPJ Sibiu.

De asemenea, au fost reținute 2685 de permise de conducere, dintre care 876 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 633 pentru depășire neregulamentară, 341 pentru consumul de alcool (contravenție), 197 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 133 pentru trecerea pe culoarea roșie a semaforului electric. Totodată, polițiștii sibieni au retras 1501 certificate de înmatriculare/înregistrare, fiind imobilizate 14 vehicule. De asemenea, au fost constatate 565 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 151 reprezentând alcoolemie peste limita admisă, 97 sunt infracțiuni de conducere fără permis, 68 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 27 infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive, 11 de părăsire a locului accidentului și 10 de refuz de recoltare a probelor biologice.

Acțiunile polițiștilor pentru siguranța rutieră vor continua.

Ultima oră

Comentariul meu