soluții de la specialiști sibieni pentru reducerea facturilor la iarnă - izolația casei poate scădea costurile la jumătate
Sursa: reformex.ro

Scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice creează deja îngrijorări în rândul sibienilor. Problema aceasta va deveni și mai acută în perioada iernii, când consumurile sunt mai mari. Izolarea termică a locuinței reprezintă o soluție la îndemână pentru scăderea consumurilor și a sumelor din facturi. 

Am discutat cu mai mulți specialiști în termoizolații pentru a afla care sunt variantele de izolare pentru care pot opta sibienii, și care e cea mai recomandată. Părerile sunt împărțite, însă cei mai mulți dintre ei consideră că metoda cea mai folosită – izolația cu polistiren – este cea mai puțin eficientă.

Cei sub 45 de ani preferă celuloza și fibra de lemn

Variantele propuse de specialiști includ: izolarea cu polistiren, cu plută expandată, cu spumă poliuretanică, cu vată minerală bazaltică sau de sticlă, precum și izolarea cu materiale naturale precum celuloza și fibra de lemn. Aurora Pop, specialist în termoizolații cu celuloză, o recomandă pe aceasta din urmă.

„Celuloza este un produs provenit din natură. Are la bază reciclarea hârtiei, izolează fonic și termic, este tratată împotriva dăunătorilor și este prietenoasă cu mediul. Izolează perfect, nu rămâne niciun spațiu gol ca la izolarea cu vată sau polistiren. La fel ca la celuloză, fibra de lemn se injectează cu presiune, fără a rămâne spații goale. Ambele materiale pot fi folosite și pentru izolarea acoperișului. Există cerere, dar oamenii sunt încă sceptici. Persoanele sub 45 de ani sunt cele mai interesate de acest mod de izolare”, spune specialista.

Pop precizează că, pe lângă faptul că celuloza este naturală – provine din hârtie reciclată, tratată și transformată în fibre – izolarea cu acest material are și un preț avantajos. Prețul începe de la 100 lei pe mp, cu folie de barieră de vapori, și depinde de grosimea izolației care se aplică – aceasta poate fi de 10 sau 15 centimetri.

soluții de la specialiști sibieni pentru reducerea facturilor la iarnă - izolația casei poate scădea costurile la jumătate
Sursa: Case Practice

Vata bazaltică – „În câțiva ani îți scoți investiția”

Un alt specialist în izolații termice din Sibiu, Vasile Prodescu, consideră că izolarea cu vată bazaltică ar fi varianta ideală pentru cei care vor să reducă prețul facturilor. „O izolație cu vată bazaltică ar fi cea mai bună alegere, deoarece puntea termică este mult mai bună. Chiar dacă nu ai nicio sursă de încălzire, izolația asta îți păstrează în casă o temperatură cu zece grade mai mare decât afară. Costurile sunt într-adevăr mai mari la izolația cu vata bazaltică, dar merită – în câțiva ani îți scoți investiția. Izolația cu polistiren nu se rentează”, apreciază Prodescu.

Costurile pentru izolarea cu vată bazaltică sunt mai „piperate” – prețul ajunge la 200 lei metrul pătrat cu tencuială decorativă – dar Prodescu consideră că investiția merită pe deplin. Acesta spune că varianta cea mai comună – cu polistiren – este mai ieftină cu 15%-20% decât cea cu vată.

soluții de la specialiști sibieni pentru reducerea facturilor la iarnă - izolația casei poate scădea costurile la jumătate
Sursa: Academia de Construcții

Poți face economii la facturi de până la 50%

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, izolația te ajută să economisești o sumă frumoasă de bani –  specialiștii spun că poți ajunge să plătești chiar și cu 50% mai puțin. Vasile Prodescu susține că prin izolarea locuinței cu vată bazaltică, la o factură de 1000 lei poți economisi 400 lei. Aurora Pop declară că izolarea cu celuloză e și mai eficientă. ”Facturile s-ar putea reduce cu 50% dacă lucrarea „este făcută cu simț de răspundere, iar grosimea izolației ar fi de 15 cm”. Dacă luăm același reper – factura de 1000 de lei – după izolație beneficiarii ar plăti doar 500 lei.

În ciuda acestui avantaj, cererile pentru izolarea caselor, indiferent că vorbim de celuloză sau polistiren nu au crescut, ci din contră. Specialiștii apreciază că scumpirea materialelor este principala cauză a numărului mic de persoane care apelează la acest serviciu.

Ultima oră

Comentariul meu