Analiză - Economia României în prag de recesiune
foto Forbes.ro

Energia este principalul motiv de stres acum pentru consumatorii din România. Se apropie iarna și se anunță facturi uriașe. Deja au picat primele victime ale facturilor la gaze.

Prețul la energie este plafonat de guvern pentru iarna aceasta. Vorbim despre un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowaţi şi de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowaţi, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că 80% dintre români se vor încadra în acest preț, relatează ziare.com

Nu spune însă nimic despre consumatorii mari, începând de la firme mici și medii până la combinate. Vor fi companii care își vor închide porțile pentru că nu vor face față costurilor.

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, Alum Tulcea, Azomureș sunt victime ale creșterii prețurilor la gaze. Cu toate acestea, noi exportăm energie.

Adrian Negrescu: ”Proiectul OUG de modificare a legislației privind plafonarea prețurilor vine să pună gaz pe focul problemelor din economie”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că ne așteaptă o iarnă grea, iar criza energiei se va adânci și mai mult.

”Prețurile la energie și gaze înseamnă un harakiri economic”, a spus Adrian Negrescu.

”Chimcomplex Borzești, Alum Tulcea și Azomureș sunt cele mai sonore nume de pe lista victimelor facturilor uriașe la gaze.

Dincolo de aceste combinate există sute de firme mai mici, în special din zona de producție, care au închis porțile și și-au disponibilizat angajații pentru că n-au mai putut face față facturilor de 6-8 ori mai mari la gaze”, a explicat expertul.

Negrescu apreciază că ne îndreptăm spre o recesiune economică de mare amploare.

”Proiectul OUG de modificare a legislației privind plafonarea prețurilor vine să pună gaz pe focul problemelor din economie. Supraimpozitarea nu va rezolva problema, ci dimpotrivă, va accentua și mai mult criza gazelor și energiei.

Dacă se va ajunge la limitarea accesului la gazul subvenționat, mai ales pe timpul iernii, să ne așteptăm la un val semnificativ de închideri de activitate, mai cu seamă că sunt preconizate reduceri de plafoane de consum și prețuri și la energia electrică.

Industria deja gâfâie urmare a impactului prețurilor la energie și gaze, iar perspectivele indică o aterizare dură a economiei ce se va traduce într-o recesiune economică de amploare”, a mai spus expertul.

Angajații din sectorul privat vor fi cei mai afectați, ei fiind cei care vor risca pierderea locurilor de muncă.

”În esență, criza de pe piața de energie duce economia în zona de harakiri financiar, iar victimele le vom număra cu zecile de mii în rândul angajaților din sectorul privat.

În opinia mea, soluțiile de evitare a acestei sinucideri economice sunt deja cunoscute – reducerea fiscalității pe lanțul de la producție la clientul final, în principal scăderea TVA – așa cum au procedat toate celelalte țări civilizate, crearea unui cadru de contractare multianuală între producătorii de energie de stat și furnizori și limitarea exporturilor de energie”, a mai spus analistul economic Adrian Negrescu.

Ministrul Energiei: Românii nu trebuie să-și facă probleme cu privire la tarifele la energie, la iarnă

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat într-o emisiune TV citată de news.ro că în această iarnă românii nu vor suferi de pe urma facturilor la energie.

„Avem în vigoare o ordonanţă care este promulgată, aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowaţi şi de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowaţi. Românii nu trebuie să-şi facă probleme, dacă se încadrează în aceste limite de consum, şi vă spun cu toată certitudinea că, pe calculele pe care le avem de la autoritatea de reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum”, a spus ministrul.

Conform lui Virgil Popescu, „românii vor plăti 31 de bani de kilowatt sau 13 lei pe megawatt”, iar firmele care consumă până în 50.000 de megawaţi pe an vor plăti 37 de bani pe megawatt.

„Avem o ordonanţă. Nu văd de ce s-a creat atâta panică în piaţă, pentru că avem în vigoare o ordonanţă, Guvernul a aprobat-o, coaliţia a aprobat-o, liderii coaliţiei au spus foarte clar că se s-a consumat se va plăti. Vorbim de o optimizare. Nu e normal ca unii să câştige foarte mult şi alţii să piardă şi bugetul să piardă. De aceea discutăm de o optimizare a acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a spus Popescu.

Mai mult, demnitarul a mai afirmat că „traderul nu ar trebui să facă un profit decât de câteva procente”, arătând că profitul încasat de traderii de pe piaţa energiei este unul „nemeritat”.

„Vă spun foarte sincer: dacă ar fi după mine – dar nu fac politică fiscală – eu le-aş lua diferenţa asta de bani, pentru că este un profit nemeritat şi toţi trebuie să contribuim să trecem această criză care e o iarnă complicată. (…) Eu aş recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piaţă va crea o panică în piaţă şi va duce la ridicarea acestor preţuri”, a adăugat Virgil Popescu.

Întrebat dacă traderii sunt aşa-numiţii „băieţi deştepţi” din energie, ministrul a răspuns: „Băieţii deştepţi sunt băieţii care ştiu să facă speculaţii în zone tulburi”.

Unde pleacă gazul din România

Gazprom a redus, spre finalul săptămânii trecute, cu 90% gazele către România. Evenimentul face parte dintr-un trend înregistrat în a doua parte a lunii august, potrivit romania.europalibera.org. Pe fundul secetei și a producțiilor record-negativ de hidroenergie, lipsa de gaze duce la creșterea prețului. Apoi livrările către țara noastră au revenit pe o pantă ascendentă

Directorul Transgaz, transportatorul de gaz românesc, a precizat pentru Europa Liberă, că aveau date că urma să intre în țară o cantitate de 7 milioane de metri cubi de gaze.

Din această cantitate, 4,5 milioane de metri cubi urmau să plece la export.

Restul erau folosiți pentru consumul intern sau pentru depozitarea pentru iarna care vine. Tendința fusese semnalată încă de joi seara. Ion Sterian a explicat pentru Europa Liberă că, la finalul zilei, au intrat în țară 5,8 milioane de metri cubi și au ieșit 4,2 milioane. Revenirea la o livrare apropiată de cea obișnuită pentru această perioadă a făcut ca și în depozite să ajungă gaz.

Uniunea Europeană a impus tuturor statelor membre ca, la începutul iernii, să aibă depozitele pline în proporție de 85%.

Marii consumatori de energie cer ajutor autorităților

Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), din care fac parte giganți industriali precum Alro Slatina sau Liberty Galați, cere ca prețurile la energie electrică și gaze naturale să fie ținute sub control de autorități pe întreg lanțul de comercializare, de la producător până la consumatorul final, atrăgând atenția că situația fără precedent din prezent de pe piața energiei a condus deja la închiderea a numeroase fabrici și pune în pericol cea mai mare parte a industriei românești, conform Profit.ro.

Prețul mediu de pe piața spot de energie electrică de la București a depășit joi nivelul de 3.400 lei/MWh, un nou record absolut.

”Industria a plătit deja un preț nejustificat de mare al crizei prin închideri totale sau parțiale de capacități la Azomures, ALRO, ALUM, Chimcomplex etc, închideri care, sperăm noi să fie temporare, dar care, din cauza măsurilor propuse, riscă să devină definitive și să se extindă și la alți actori din industrie, în cascadă, în timp ce industria din celelalte state membre ale Uniunii Europene a fost sprijinită prin diverse mijloace pentru a putea supraviețui crizei.

Atragem atenția că intrarea industriei în incapacitate de plată nu va avea doar consecințe economice, ci și cu puternic impact social, întrucât familiile lucrătorilor disponibilizați ca urmare a prețurilor aberante ale utilităților nu vor mai putea să-și acopere traiul zilnic în prag de iarnă″, conchid marii consumatori industriali de energie”, mai arată ABIEC.

Scumpirea energiei pune în pericol 370.000 de angajaţi în Italia, până în iunie 2023

Problemele legate de energie lovesc însă și puteri economice mari din Europa. Scumpirea bunurilor energetice pune în pericol 120.000 de companii şi 370.000 de angajaţi din Italia până în primul semestru din 2023, a anunţat joi patronatul din Comerţ Confcommercio, citat de agenţia EFE, citată de Agerpres.

Patronatul a estimat că toate cheltuielile energetice din sectorul terţiar se vor ridica la 33 miliarde de euro în 2022, triplu faţă de 2021 (11 miliarde) şi mai mult decât dublu ca în 2019 (14,9 miliarde), şi că sectoarele cele mai afectate vor fi: comerţ cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi transporturi, acestea din urmă în special ca urmare a creşterii preţurilor la carburanţi.

Confcommercio a argumentat că noul Guvern italian ce va fi ales în urma alegerilor din 25 septembrie va trebui să confrunte această problemă şi să promoveze în rândul celor 27 de state membre aprobarea unui prag comunitar pentru preţul gazelor pentru „a reduce drastic costul cu energia” al tuturor companiilor, nu doar al celor energointensive.

„În caz contrar, riscăm să periclităm recuperarea economică din ultimele luni”, după pandemia de coronavirus, a subliniat patronatul.

Guvernul lui Mario Draghi finalizează aprobarea unui nou decret care prevede un stimulent pentru reducerea consumului şi promovarea decarbonizării proceselor de producţie, după cum a publicat joi mass-media specializată, mai scrie EFE.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică