europa afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani
foto Arhivă

Vara aceasta, au secat aproape toate cursurile de apă de pe continentul european. Europa se confruntă cu o secetă istorică.

Observatorul Mondial al Secetei a stabilit în ultimul raport, publicat săptămâna aceasta, că teritoriul european se află în cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. Datele definitive vor putea fi stabilite, cu o mai mare claritate, la finele acestei veri moment în care specialiștii vor putea confirma această evaluare preliminară, informează rfi.ro

În momentul publicării raportului, 47 % din continentul european se află sub avertisment meteo de secetă. În plus, 17 % din continent este în stare de alertă de secetă – ceea ce înseamnă că vegetația și culturile sunt puternic afectate din cauza lipsei apei. Adică, 64% din Europa se află într-o zonă cu risc de incendiu, din cauza căldurii considerabile înregistrate vara aceasta și a lipsei de apă.

Condițiile meteo excepționale, prea cald și uscat, fără umiditate, afectează culturile de vară.

În plus, vara aceasta, aproape toate cursurile de apă de pe continent au secat ceea ce a redus drastic puterea hidroelectrică generată de Europa. Se înregistrează un minus de 20%, comparativ cu capacitatea normală, arată acest raport.

În Portugalia, stocurile din rezervoarele de apă se află la doar jumătate din media ultimilor 5 ani.

Iar cel mai lung fluviu italian, Pô, a fost clasat la cel mai înalt și mai grav nivel de secetă. În acest caz, este cea mai gravă secetă înregistrată în ultimii 70 de ani, pentru acest fluviu ce traversează 650 de km înainte să ajungă în Adriatică.

În Franța, mai bine de 100 de administrații locale au fost nevoite vara aceasta să distribuie apă potabilă cu camioanele. Tot în Franța, au ars vara aceasta, potrivit statisticii europene, mai bine de 60.000 de hectare de teren și de păduri, de la începutul anului 2022. Este dublu comparativ cu suprafața afectată de incendii, în 2021.

În Olanda, debitul scăzut al Rhinului afectează navigația comercială și stabilitatea digurilor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică