precizări de la spitalul județean sibiu privind programul de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin
foto: arhivă

În urma apariției în spațiul public a unor informații cu privire la organizarea în cadrul SCJU Sibiu a unei rețele de screening în cadrul programului de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”, facem câteva precizări cu privire la acest program.

precizări de la spitalul județean sibiu privind programul de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin

SCJU Sibiu derulează programul de screening pentru depistarea activă a cancerului de col uterin la categoria de vârstă 25-64 ani încă din anul 2012.

Începând cu data de 1 aprilie 2022 a fost modificată legislația privind derularea programelor naționale de sănătate publică, astfel încât din acest an, screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfășoară exclusiv prin finanțare europeană nerambursabilă, în cadrul proiectului Operațional cu Capital Uman “Fii responsabilă de sănătatea ta – Programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”,  fiind organizate rețelele de screening după noile normative legislative.

Acest fapt a impus reorganizarea rețelelor de screening, în acord cu noile prevederi legale. Ca urmare, SCJU  Sibiu a făcut toate demersurile necesare și a transmis către Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg-Mureș, care este lider în cadrul proiectului, dosarul de candidatură în vederea organizării unei rețele de screening.

Lista rețelelor de screening avizate a fost publicată de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg-Mureș pe site-ul propriu și apoi, în data de 10 august, anunțată printr-un comunicat de presă. Conform acestuia, SCJU Sibiu a fost validat în vederea organizării rețelei de screening. După publicarea listei finale a rețelelor de screening, urmează emiterea rapoartelor de validare și încheierea contractelor de afiliere pentru furnizare servicii medicale de screening cu toate rețelele de screening validate dar, până în prezent, unitatea noastră nu a primit din partea liderului de proiect raportul de validare în baza căruia se încheie contractul mai sus menționat.

Practic, în momentul de față așteptăm ca SCJU TgMureș să ne transmită raportul de validare, contractul  de afiliere și cadrul metodologic necesar implementării programului, întrucât modalitatea de lucru va fi una diferită față cea în care s-a derulat în anii anteriori.

Activitatea va începe după parcurgerea acestor pași, urmând să revenim cu un anunț oficial în acest sens.

Subliniem că SCJU Sibiu este permanent preocupat de accesarea unor programe și proiecte care să extindă accesul populației la o gamă cât mai variată de servicii și vă asigurăm că acest program, care a funcționat încă din 2012, este unul care beneficiază de întreaga noastră atenție și implicare, urmând să fie reluat după finalizarea etapelor de reorganizare a rețelei, pentru care unitatea noastră a întreprins toate demersurile necesare.

Date suplimentare:

În cadrul SCJU Sibiu, rețeaua de screening este compusă din:

un centru de informare deservit de 3 medici cu specialitatea obstetrică-ginecologie/medicină de familie;
un centru de recoltare deservit de 2 medici cu specialitatea obstetrică-ginecologie;
laborator citologie cervicală deservit de 3 medici cu specialitatea anatomie -patologică.

În perioada 2012 -2021 de serviciile programul de screeningau beneficiat 5627 de paciente.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică