ce sunt sistemele solare de încălzire a apei și de ce aveți nevoie de unul

Sistemele solare de încălzire a apei sau sistemele solare termice utilizează energia solară pentru a încălzi apa care va fi depozitată într-un boiler de apă caldă sau într-un rezervor termic. Deoarece cantitatea de energie solară disponibilă variază de-a lungul anului, un panou solar de apă caldă nu va furniza 100% din apa caldă necesară pe tot parcursul anului. În mod normal, pentru a compensa diferența se utilizează un boiler convențional sau un încălzitor cu imersie.

De asemenea, pot fi amenajate rețele solare mai mari de încălzire a apei calde pentru a contribui la încălzirea locuinței dumneavoastră. Cu toate acestea, cantitatea de căldură furnizată este, în general, foarte mică (mai puțin de 10% din necesarul de încălzire a locuinței), astfel încât, de obicei, nu se consideră că merită.

Cele mai multe sisteme cu panou solar de apă caldă sunt concepute doar pentru a furniza apa caldă pe care o folosiți pentru baie, duș și robinete calde.

Cum funcționează sistemele solare de încălzire a apei calde?

Sistemele solare de încălzire a apei utilizează panouri sau tuburi, numite colectoare solare, pentru a colecta energia solară. Colectorii solari convertesc porțiunea în infraroșu a luminii vizibile în căldură. Acestea sunt umplute cu un amestec de apă și glicol. Acest fluid este pompat în jurul unui circuit, care trece prin cilindrul de apă caldă.

Există două tipuri de colectoare solare pentru încălzirea apei:

  • Tuburi vidate – un banc de tuburi de sticlă montate pe țigle.
  • Colectoare plate – fixate pe țiglele acoperișului sau integrate în acoperiș.

 Avantajele încălzirii solare a apei

Apă caldă pe tot parcursul anului

Sistemul funcționează pe tot parcursul anului, deși va trebui să încălziți apa în continuare cu un boiler sau cu un încălzitor cu imersie, în special în timpul lunilor de iarnă. În timpul verii, acest tip de panou solar de apă caldă ar trebui să vă asigure aproximativ 90% din necesarul de apă caldă, scăzând la aproximativ 25% în timpul iernii.

Facturi energetice reduse

Lumina soarelui este gratuită, astfel încât costurile cu apa caldă vor fi reduse.

Amprenta de carbon mai mică

Încălzirea solară a apei este un sistem de încălzire regenerabilă și vă poate reduce emisiile de dioxid de carbon.

Încălzirea solară a apei este potrivită pentru casa dumneavoastră?

Pentru a vă da seama dacă un panou solar de apă caldă este potrivit pentru dumneavoastră, există câteva întrebări cheie de care trebuie să țineți cont:

  • Aveți un loc însorit unde să amplasați panouri solare?
  • Aveți spațiu pentru un rezervor de apă caldă mai mare?
  • Este boilerul dvs. actual compatibil cu încălzirea solară a apei?
  • Veți avea nevoie de autorizație de construire?

Economii

În mod normal, sistemele solare de încălzire a apei vor fi proiectate pentru a furniza aproximativ jumătate din necesarul de apă caldă. Economiile vor varia de-a lungul anului, sistemele furnizând aproape toată apa caldă în timpul verii, dar mai puțină în lunile de iarnă.

Întreținere

Sistemele solare de apă caldă sunt, de obicei, de întreținere redusă, dar este important să urmați indicațiile instalatorului dumneavoastră. Sistemele solare de încălzire a apei instalate de un furnizor vor fi însoțite de o garanție de 5 ani pentru manoperă și de 10 ani sau mai mult pentru garanția panourilor.

Odată montat, instalatorul ar trebui să vă lase detalii scrise cu privire la orice verificări de întreținere pe care le puteți efectua pentru a vă asigura că totul funcționează corect. Aceasta include, în mod normal, verificarea unui manometru pentru a vă asigura că nu există scurgeri de la panouri solare presurizate.

Dacă nu obțineți apă caldă sau dacă țevile solare sunt reci atunci când pompa funcționează în zilele calde și însorite, ar trebui să verificați panoul de control pentru avertismente și apoi să contactați instalatorul.

Pentru a fi liniștit, unele companii de instalare oferă o verificare anuală de service. Aceasta ar trebui să coste mai puțin decât o revizie completă și durează aproximativ 10-20 de minute.

Ar trebui să faceți o verificare mai amănunțită a sistemului dvs. la fiecare 5 ani. Acest lucru va implica golirea și spălarea sistemului și înlocuirea fluidului. Acest lucru se datorează faptului că, în timp, protecția anti-îngheț oferită de glicol se va reduce. Lăsarea acestuia mai mult de cinci ani poate fi în detrimentul funcționării eficiente a sistemului.

Dacă plecați în vacanța de vară, ar trebui să lăsați sistemul solar de încălzire a apei în funcțiune. Unele controlere solare oferă o funcție de „vacanță” care va ajuta la protejarea sistemului dacă sunteți plecat pentru câteva zile – dar nu uitați să îl opriți când vă întoarceți.

Ultima oră

Comentariul meu