Dezbatere publică privind modificarea legii Educației: Noile propuneri stârnesc controverse

Marți și miercuri au loc ultimele dezbateri publice pentru noua lege a Educației din Învățământul Preuniversitar. Sunt ultimele întâlniri ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cu experți în educație, sindicate, părinți, elevi, și profesori.

Pentru trei milioane de elevi care merg la școală sau la liceu începând din 2023, pentru părinții lor, pentru pofesorii și învățătorii lor, școala nu va mai fi la fel. Imaginea învățământului românesc, cu o rată a analfabetismului functional și a abandonului școlar foarte ridicate, arată că schimbarea este inevitabilă. Toate țările care au un nivel de trai ridicat au și un sistem de educație puternic. Ministrul Educației spune că, în primul rând, se schimbă viziunea, relatează euronews.ro

Dacă și Parlamentul va fi de acord cu propunerile, se va introduce gramatica în liceu, elevii care vor să ajungă la un colegiu vor da examen, Bacalaureatul va arăta altfel, iar 30% din curriculă va fi decisă de părinții, elevii și profesorii fiecărei școli. Vor apărea unități școlare de excelență, vor fi mai multe locuri pentru titularizarea profesorilor, copiii cu nevoi speciale vor fi integrați.

Noile propuneri stârnesc controverse

Propunerile privind noile legi ale Educației stârnesc însă controverse. Societatea civilă, părinți, profesori, elevi, dar și oameni politici acuză numeroase greșeli, puncte slabe, lipsa resurselor sau concentrarea deciziei la nivelul Ministerului.

Ministrul Educației spune însă că legislația va fi capabilă să răspundă provocărilor viitorului. Toate schimbările importante vor fi anunțate și analizate la Euronews, oră de oră. Pentru că următorii ani pentru Educație și implicit viitorul României se pregătesc în aceste zile.

Dezbatere în sistem de videoconferință

Dezbaterea care are loc astăzi este despre legea Învățământului Preuniversitar. Ministerul Educației a organizat această dezbatere în sistem de videoconferință, care va începe la ora 12:00 și se va termina la ora 16:00. S-au putut înscrie până la 1000 de persoane.

Printre cele mai controversate măsuri anunțate până acum de Ministerul Educației sunt admiterea la liceu și noile probe de la Bacalaureat.

În ceea ce privește admiterea la liceu, ultimele modificări anunțate de Sorin Cîmpeanu propun ca elevii care dores să intre la un anumit colegiu, nu doar la colegiile naționale, trebuie să susțină un examen de admitere care va fi organizat după Evaluarea Națională, motiv pentru care examenului Evaluării Naționale va fi susținut mai devreme decât este în prezent. Elevii care nu vor intra la colegiu, în urma acestui examen, vor putea să fie repartizați computerizat, ca până acum, în baza mediei de la Evaluarea Națională.

Pe de altă parte, examenul de Bacalaureat va avea o probă de limba și literatura română care va conține și elemente de gramatică. De asemenea, va mai avea o probă care va avea elemente din mai multe materii și de la real și de la uman și o probă la alegere, care nu va conta la media finală de la Bacalaureat, dar care va putea fi luată în calcul de către facultățile care organizează examene de admitere.

Ultima oră