Robert Rowe s-a mutat acum douăzeci de ani din Marea Britanie în România după ce a decis că are nevoie de o schimbare majoră în viața lui. S-a stabilit în Mediaș și conduce o fundație prin care oferă sprijin copiilor proveniți din medii sărace și adulților infectați cu HIV.
Povestea lui Robert a început în 1996, când părinții lui au venit prima dată în România ca să ducă pachete cu ajutoare umanitare la o asociație din Cernavodă. După mai multe vizite, în anul 2000 aceștia au decis că vor să-și petreacă restul vieții în la noi în țară, ajutând copii și familii provenite din medii defavorizate. Doi ani mai târziu, Robert a venit și el în România și s-a stabilit la Mediaș, contribuind la dezvoltarea fundației „Love Light Romania”, înființată de părinții lui, cu centrul în satul Ighișu Nou.
În Marea Britanie, Robert lucra ca manager de supermarket. Câștiga destul de bine, spune el, cât să nu îi lipsească nimic. Cu toate acestea, tânărul nu se simțea împlinit, așa că a urmat exemplul părinților lui și s-a mutat în România, unde și-a găsit liniștea sufletească. „Am lucrat în Anglia, unde aveam un salariu foarte bun, însă când ajungeam acasă tot nu eram mulțumit. Îmi doream să fac o schimbare. Stilul de viață de acolo nu mi-a plăcut deloc”, spune tânărul.
„Când am ajuns în România, m-am simțit ca acasă”
Robert s-a îndrăgostit de meleagurile românești foarte repede și spune că România este acum casa lui. „Îmi place foarte mult România pentru că are „de toate”. Îmi place tot, dar mai ales stilul de viață. Eu văd în această țară foarte mult potențial. Când am ajuns aici m-am simțit ca acasă, iar viața la țară e foarte faină și oamenii sunt buni, ne înțelegem bine. Mie îmi place foarte mult aici și nu mă gândesc să plec altundeva”, spune tânărul, care consideră că Sibiul este cel mai frumos oraș din țară.
Fundația pe care o conduce Robert, „Love Light Romania”, oferă suport copiilor, adolescenților și familiilor care provin din medii sărace, precum și persoanelor cu dizabilități sau care sunt infectate cu HIV/AIDS. Tânărul încearcă să implice beneficiarii care ajung să locuiască la centrul „Sanctuar” din Mediaș în diverse activități care să ducă la dezvoltarea acestora, astfel încât să se poată descurca pe cont propriu.
„Sanctuarul este o familie, nu o instituție. Avem o capacitate de maxim 12 persoane. Scopul nostru este să le oferim lecții de viață – gătit, grădinărit, cum să se comporte în societate – cu gândul ca pe viitor să devină independenți. În anul 2020, am avut trei persoane care au părăsit centrul, și-au găsit de lucru și au devenit independenți. În prezent, în centru locuiesc nouă persoane. Ajutăm și oameni din comunitate care suferă de HIV”, spune Robert. El consideră că în România este nevoie de mai multe centre cum e ”Sanctuar”, deoarece sunt multe persoane care au nevoie de susținere pentru a duce o viață normală.
Proiecte pentru integrarea persoanelor vulnerabile
În cadrul fundației se desfășoară mai multe proiecte care au scopul de a ajuta persoanele vulnerabile să se integreze în societate prin desfășurarea unor activități care să le deschidă orizonturile. „Love Light Romania” are, de exemplu, un program dedicat persoanelor cu HIV/AIDS prin care beneficiarii sunt transportați la spital pentru consultații și alte nevoi.
„Love Light Candles” este un alt program prin care cei care locuiesc la centru pot realiza lumânări din ceară de albine. Două dintre persoanele de la „Sactuar” sunt angajate pentru această activitate, care le ajută să se susțină singure. Alt proiect, „Jacodu Children”, este un afterschool unde copiii pot recupera cunoștințele pe care nu le-au dobândit la timpul potrivit. Asociația condusă de Robert s-a implicat și în susținerea ucrainenilor care au ajuns în România, în principal în Sibiu și Mediaș.
Fundația are propria ei grădină, unde persoanele care locuiesc în „Sanctuar” cultivă legume. Acesta este unul dintre procesele care contribuie la creșterea încrederii beneficiarilor centrului și îi pregătește pentru viitor. „Vrem să ne diversificăm și să extindem activitățile, pentru ca atunci când o să iasă din sistem să se descurce singuri pe mai departe”, spune Robert.