Pescarii din China sunt obligați să se testeze de COVID atât ei, cât peștii pe care îi prind, mai exact, pești, crabi sau creveți. Au luat această măsură extremă de teamă că aceștia ar putea fi sursa unui nou focar.
Clipurile cu asistenți care recoltează probe din gurile peștilor au fost ridiculizate pe rețelele sociale. Deși este puțin probabil ca fructele de mare să fie gazde pentru virus, multe focare din China au avut legătură cu angajații din porturi care manipulează mărfuri refrigerate și cu cei din piețele de pește, prezintă Digi24.
Politica „zero-COVID” a Chinei dus la testarea unei varietăți de animale vii sau moarte în ultimii doi ani, inclusiv pisici și găini. Această strategie „zero-Covid” a Chinei s-a dovedit a fi eficientă în timpul focarelor apărute la primele variante de coronavirus – care erau mult mai letale -, dar a fost contestată în timpul răspândirii variantei Omicron, mai puțin gravă, dar cu o rată mare de transmisibilitate.
Politica a dus la măsuri de izolare pe perioade lungi, care au creat haos și au afectat economia în Shanghai, dar și libertatea de circulație în Beijing. Mai multe orașe și provincii au recurs la testarea în masă obligatorie la intervale de câteva zile pentru rezidenții care doreau să se deplaseze prin oraș.
Recent, autoritățile din Beijing au anunțat că politica strictă zero-Covid ar putea fi continuată și în următorii cinci ani, perioadă în care se vor face teste obligatorii în masă și vor fi în vigoare restricții de călătorie. Anunțul, care a provocat panică și nemulțumire în rândul oamenilor, a fost șters apoi din media.