femeie sofer

La un interviu de angajare, o femeie din Irlanda de Nord a fost întrebată ce vârstă are. Aceasta candida pentru postul de șofer de livrator la Domino’s Pizza. În urma răspunsului negativ primit de către companie din cauza vârstei sale, aceasta a primit o compensație financiară și scuze.

Janice Walsh a crezut că a fost refuzată pentru postul de șofer din cadrul sucursalei din Strabane, County Tyrone, din cauza vârstei și a sexului ei.

Ea a intentat un proces de discriminare împotriva francizei din Strabane și a proprietarului acesteia de la acea vreme, Justin Quirk.

Quirk i-a plătit lui Walsh 4.250 de lire sterline și și-a cerut scuze pentru incident.

Janice Walsh a declarat că prima întrebare care i-a fost pusă la interviu a fost despre vârsta ei. Ea a spus că intervievatorul a scris răspunsul ei înainte de a-l încercui și de a spune: „Nu arătați”.

Ulterior, Janice Walsh a aflat că nu a fost acceptată la post.

„M-am gândit imediat la interviu și la întrebarea despre vârsta mea. Cred că vârsta mea a fost o problemă și că a afectat decizia luată de comisia de interviu”, a spus Janice Walsh. Ea a postat apoi un mesaj pe Facebook, spunând că ea crede că a fost discriminată din cauza vârstei sale.

Un membru al comisiei de interviu a contactat-o și și-a cerut scuze. De asemenea, i s-a spus că nu știau că este nepotrivit să întrebe pe cineva despre vârsta sa atunci când este vorba de un interviu pentru un post.

Într-o conversație ulterioară cu un alt angajat al Domino’s Pizza, lui Janice Walsh i s-a spus că natura muncii tinde să se potrivească persoanelor mai tinere, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.

„Am văzut doar bărbați lucrând ca șoferi și cred că am fost trecută cu vederea pentru un post de șofer pentru că sunt femeie. Domino’s a continuat să facă publicitate pentru șoferi și după ce au avut loc interviurile”, mai spune ea.

Janice Walsh a fost susținută în cazul său de Comisia pentru Egalitate pentru Irlanda de Nord.

Mary Kitson, ofițerul juridic superior al comisiei, a declarat că este important ca angajatorii să fie conștienți de elementele de bază ale legislației privind egalitatea de șanse.

„Persoanele implicate în recrutare și selecție ar trebui să fie familiarizate cu modul în care oamenii sunt protejați de legislație pentru a menține angajatorul de partea corectă a legii”, a spus ea.

„Este foarte important să nu se permită ca opiniile stereotipice cu privire la cine poate face anumite locuri de muncă să influențeze deciziile”.

Într-o declarație, Domino’s a spus că operează un model de franciză și că „angajarea și recrutarea în magazine este responsabilitatea francizatului”.

„Francizatul în cauză a părăsit de atunci, în circumstanțe fără legătură cu situația, sistemul, iar magazinul din Strabane se află sub o nouă conducere”, au precizat aceștia.

„Ne mândrim cu faptul că suntem o afacere incluzivă, cu o forță de muncă diversă și recunoaștem rolul important pe care îl jucăm în comunitățile pe care le deservim”.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică