foto inquam photos / casian mitu
FOTO Inquam Photos / Casian Mitu

În perioada aprilie-iunie 20222, statul român a plătit aproximativ 108 milioane de lei pentru cazare și masa refugiaților ucraineni. Din suma menționată, în jur de 88 milioane de lei sunt bani decontați de către persoanele fizice care au primit oameni acasă, iar restul, de către persoane fizice. Sibiul se situează pe locul cinci în acest clasament, la nivelul țării, cu 4,9 milioane lei decontați.

Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor – până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană – nu trebuie să îi declare la ANAF și nici nu au obligații de plată, aspect care a făcut această activitate extrem de atractivă în detrimentul veniturilor clasice din chirii, unde veniturile sunt mai mici și există obligații fiscale. Guvernul nu doar că nu a acordat sprijinul de cazare direct refugiaților, ci acordă chiar și banii de hrană tot celor care îi cazează, notează profit.ro.

Lider în ceea ce priveşte sumele decontate de persoane fizice este zona Bucureşti-Ilfov – cu 18,4 milioane lei, urmată de Constanţa – cu 10,6 milioane lei, Suceava – 6,85 milioane lei, Cluj – 5,61 milioane lei şi Sibiu – 4,9 milioane lei.

sibiul, pe locul cinci în ceea ce privește deconturile pentru cazarea şi masa refugiaţilor ucraineni

„Vă comunicăm faptul că la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu se regăsesc informații cu privire la numărul cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pentru care se decontează cheltuielile cu hrana și cazarea, întrucât acest număr este precizat doar în cererea depusă la autoritățile administrației publice locale de către persoanele fizice care îi găzduiesc pe cetățenii ucrainieni”, a transmis IGSU pentru Profit.ro.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică