proiect de hotărâre - pe termen lung, consiliul județean vrea ca aeroportul sibiu să-și acopere singur cheltuielile

Planul de administrare al Aeroportului Internațional Sibiu care va fi dezbătut în ședința Consiliului Județean de la sfârșitul lunii august propune ca veniturile aeroportului să crească în perioada următoare cu cel puțin 10% pe an. Anexele la proiectul de hotărâre care urmează să fie aprobat în ședința Consiliului arată, de asemenea, că în cazul în care cheltuielile la 1000 de lei venituri depășesc în două trimestre consecutive nivelul de 1000 de lei, administratorii și managerii acestuia vor fi revocați.

Pe baza unei propuneri înaintate luna trecută de Consiliul de Administrație al Aeroportului Sibiu, Consiliul Județean a stabilit țintele strategice pentru managementul aeroportului până în 2025. Prima dintre ele o reprezintă” adoptarea unei atitudini comerciale, restructurarea și reorganizarea activității” aeroportului, astfel încât acesta să-și acopere în mod sustenabil costurile cel târziu până la sfârșitul anului viitor ( 31 decembrie 2023).

Dorința Consiliului Județean ca aeroportul să-și acopere cheltuielile din veniturile proprii se regăsește în mod clar într-unul dintre criteriile de performanță pentru perioada 2021-2025: cheltuiala la 1000 de lei venituri provenite din exploatare. ”Autoritatea publică tutelară se așteaptă ca cheltuiala la 1.000 lei venituri, pentru al cărei calcul se folosesc veniturile cu excepția transferurilor de la bugetul local și a veniturilor conjuncturale, să fie de maxim 999 lei în fiecare an fiscal”, precizează una dintre anexele la proiectul de hotărâre.

Anexa arată că administratorii și managerii aeroportului vor da socoteală dacă acest criteriu nu va fi îndeplinit. În cazul în care cheltuielile la 1000 de lei venituri sunt mai mari de 1.000 lei într-un trimestru, administratorii și managementul sunt obligați să prezinte și implementeze un plan de conformare și recuperare. Dacă depășirea va fi înregistrată în două trimestre consecutive, administratorii și managerii vor fi revocați în 30 de zile de la încheierea celui de-al doilea trimestru.

Una dintre țintele pe termen lung – până în 2030 – este dezvoltarea nesubvenționată a aeroportului, arată propunerea Consiliului de Administrație. Mai buna remunerare a angajaților performanți, în așa fel încât rezultatele și calitatea muncii pentru toți angajații competenți să fie reflectată în salarii bune și foarte bune, reprezintă de asemenea un obiectiv strategic al administrării aeroportului.

Consiliul de Administrație al Aeroportului propune, totodată, ca veniturile proprii să crească în fiecare an cu cel puțin 10% față de anul anterior, și vrea să continue să-și achite la zi obligațiile bugetare, astfel încât arieratele (plățile întârziate) să fie menținute la zero.

Consiliul Județean Sibiu este autoritate tutelară pentru Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu, adică răspunde de administrarea acestuia.

Ultima oră

Comentariul meu