Costurile unui majorat în Sibiu - „Nu contează banii, părinții plătesc”
Sursa: Facebook/barbossu.ro

Majoratul reprezintă în continuare un eveniment important în viața tinerilor, iar din acest motiv cei mai mulți își doresc ca petrecerea să fie cât mai mare, uneori ajungând la dimensiunea unei nunți în adevăratul sens al cuvântului.

Sărbătorirea zilei în care împlinești 18 ani se poate desfășura în familie, la o pensiune cu prietenii apropiați sau sub forma unei petreceri grandioase cu până la 200 de persoane. În ultimii ani, petrecerile de acest gen nu au ocolit Sibiul, cei mai mulți tineri optând pentru un eveniment de amploare. Cu cât evenimentul este mai mare cu atât e mai scump, însă părinții încearcă să-și mulțumească copiii cu orice preț fără sa facă economie de resurse.

Organizarea marelui eveniment începe cu alegerea locului unde urmează să se desfășoare petrecerea. Majoritatea sărbătoriților aleg un meniu mediu care costă aproximativ 150 de lei de persoană, însă sunt și cei care optează pentru ceva mai exclusivist, caz în care meniul poate ajunge la 190 lei. Teodora Roșu, unul dintre asociații restaurantelor „Apostrof ”și „Adore” din Sibiu, împarte majoratele în două mari categorii: petrecerile lejere de zi și petrecerile cu atmosferă de club. Cele din urmă se desfășoară la restaurantul „Adore” și pentru acestea se percepe o taxă „de noapte” de 2.000 lei.

„Meniurile variază în funcție de preferințele fiecăruia. Cel mai simplu meniu costă 105 lei de persoană, însă poate ajunge până la 170-190 lei. În aceste prețuri nu intră tortul, prăjiturile, sărățelele și nici băuturile, altele în afară de cele pe care noi le oferim”, spune Teodora.

 

Costurile unui majorat în Sibiu - „Nu contează banii, părinții plătesc”
Sursa: Facebook/ Adore – Weddings and More

Peste 2.000 euro doar muzica

Pentru ca petrecerea să fie una reușită, muzica trebuie să fie pe placul tuturor. Formațiile de muzică live și DJ-ii au observat că cei mai mulți tineri își doresc muzică în „trend” și, bineînțeles, manele.

„Manelele se consumă cu preponderență, sunt nelipsite, la fel ca și trupele 5GANG, Abi și alți artiști de acest gen. Prețul depinde de numărul de participanți și de complexitatea echipamentului cu care trebuie să venim. Sunt clienți care au un buget mai mare și atunci se pot adăuga și mai multe servicii conexe – mașini de fum vertical, cabină foto. Marea majoritate au bugete reduse, unii au un buget fix, iar 30% dintre clienți au un buget nelimitat. Pachetul standard minimal – muzică și boxe – costă 200-300 euro fără lumini, dar poate ajunge la 600-700 de euro”, spune reprezentantul Călin Event Service, care asigură servicii de DJ la petreceri de majorat.

Dacă sărbătoritul își dorește și muzică live pe lângă DJ, prețul pentru muzică poate să crească spectaculos. O trupă cum este formația Select din Sibiu cere, începând cu 2023, minim 2000 euro ca să cânte la un majorat. Sorin Popovici, membru al formației, spune că manelele și muzica de petrecere nou apărută sunt cele mai îndrăgite de tinerii de 18 ani.

Costurile unui majorat în Sibiu - „Nu contează banii, părinții plătesc”
Sursa: Facebook/Călin Event Service

Ținute inspirate de pe Instagram

Ținutele fetelor care își sărbătoresc frumoasa vârstă de 18 ani țin de contextul în care va avea loc petrecerea, însă de cele mai multe ori preferințele sunt similare. Acestea își doresc rochii cât mai spectaculoase, indiferent de prețul pe care urmează să îl dea pentru achiziționarea acesteia. „Nu contează banii, ci trebuie să fie ceva pe gustul lor și să le placă foarte mult. În general, nu au un buget fix, cele mai vândute rochii pentru acest tip de eveniment costă în jur de 800 – 900 lei. Avem atât rochii de 300 lei, cât și de 2000 de lei. Fetele vor să fie superbe, părinții plătesc”, spune Ica Macarie, administratorul magazinului „Zetta”.

Ana Scutea, administratorul magazinului „Curly Boutique”, a observat că fetele vin cu imagini descărcate de pe Instagram și Pinterest pentru a-și căuta rochia dorită. „Se orientează în funcție de bugetul pe care îl au. Unele dintre ele aleg să facă majoratul în străinătate și își doresc rochii mai lejere, altele își caută rochii cât mai încărcate. Prețurile încep de la 200 lei și merg până la 1000 de lei”.

Costurile unui majorat în Sibiu - „Nu contează banii, părinții plătesc”
Sursa: Facebook/Zetta

Pe lângă ținutele fetelor, machiajul și coafura reprezintă alte costuri pe care părinții trebuie să le suporte. În cazul machiajului, la unele saloane prețurile încep de la 150 lei și variază în funcție de dorințele clientei, iar la altele prețul de plecare este de 200 lei. În cazul coafurii prețurile încep de la 200 lei.

Ultima oră