Pe măsură ce gheața de mare dispare, Groenlanda se topește și incendiile de vegetație pârjoliesc cele mai nordice păduri ale planetei, noi cercetări confirmă că Arctica s-a încălzit mult mai repede decât restul lumii în ultimele decenii. „Se întâmplă ceva în Arctica, iar acest lucru o să ne afecteze pe toţi”, a spus unul dintre experții care au participat la studiu.

Ce spune studiul

Un studiu recent, publicat în revista Communications Earth and Environment, a analizat tendințele temperaturii în Cercul Arctic între 1979 și 2021, epoca modernă a datelor satelitare. Cercetătorii au descoperit că rata încălzirii este deosebit de ridicată în regiunea eurasiatică din Arctica, în special în Marea Barents, care s-a încălzit de șapte ori mai repede decât media globală, relatează impact.ro

Date recente au arătat că temperatura medie anuală din regiunea Barents a urcat cu până la 2,7 grade Celsius în fiecare deceniu în ultimii 20 până la 40 de ani, făcând din Marea Barents și insulele sale locul cu cea mai rapidă încălzire de pe planetă.

Fenomenul numit amplificare arctică este cauzat de emisiile care captează căldura de la arderea combustibililor fosili. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Meteorologic Finlandez, Arctica s-a încălzit în medie cu 0,75 grade Celsius pe deceniu, iar ritmul creșterii temperaturii în jurul Polului Nord în ultimele decenii a fost de patru ori mai mare decât în restul planetei.

„Literatura științifică consideră că Arctica se încălzește de aproximativ două ori mai repede decât restul planetei, așa că am fost surprins de concluzia noastră care a arătat o cifră mult mai mare decât cifra obișnuită”, a declarat Antti Lipponen, membru al Institutului de Meteorologie finlandez și coautor al studiului.

Ce rol au schimbările climatice

O altă problemă este că modelele climatice, pe care oamenii de știință le-au folosit pentru a prezice schimbările pe termen lung, nu surprind această rată ridicată de încălzire, a declarat autorul principal al studiului Mika Rantanen pentru CNN.

Schimbările climatice au declanșat o pierdere rapidă a gheții marine în regiunea arctică, iar la rândul său a amplificat încălzirea globală. Gheața de mare albă strălucitoare reflectă energia solară înapoi în spațiu, dar când se topește, oceanul întunecat absoarbe acea căldură.

„Schimbările climatice sunt provocate de om şi, pe măsură ce Arctica se încălzeşte, gheţarii ei se vor topi, ceea ce va avea un efect global asupra nivelului mărilor. Se întâmplă ceva în Arctica, iar acest lucru o să ne afecteze pe toţi”, a mai spus Antti Lipponen.

John Walsh, expert la Centrul Internațional de Cercetare Arctică de la Universitatea din Alaska Fairbanks, a declarat că intervalul de timp al studiului a reflectat într-adevăr fenomenul de amplificare arctică, mai semnificativ în ultimele câteva decenii decât la începutul și mijlocul anilor 1900.

Regiunea arctică se încălzește mai repede decât restul Pământului

Cartea anuală a raportului Arctic de anul trecut, care a fost publicat de „National Oceanic and Atmospheric Administration”, a constatat că regiunea arctică se încălzește mai repede decât restul Pământului și pierde rapid stratul de gheață, transformând peisajul, de obicei înghețat, într-unul mai verde și mai maro decât a fost acum aproximativ un deceniu.

Arctica este într-adevăr mai sensibilă la încălzirea globală decât se credea anterior. Doar timpul ne va spune. Să vedem cum va evolua în viitor”, a spus Mika Rantanen.

Toate aceste descoperiri reflectă cel mai recent raport al ONU despre criza climatică, care a constatat că Arctica va continua să se încălzească mai repede decât restul planetei atât timp cât oamenii vor continua să ardă combustibili fosili și să elibereze gaze cu efect de seră în atmosferă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică