meșteri din toată europa, prezenți la sibiu: "este o experiență minunată"

Meșteri mari din toată Europa sunt prezenți la Sibiu. Calfele călătoare umblă peste tot prin lume și învață tainele meșteșugurilor, iar acum, sunt prezenți și în orașul nostru.

Aceștia se află în vechiul burg și împărtăşesc cu drag din experienţa lor, în cadrul unor ateliere unde îşi fac loc şi poveştile. Dacă ajungi în centrul Sibiului, vei descoperi o lume nouă, medievală. Fete și băieți, îmbrăcați ca pe vremuri, meșteresc de zor. Unii domolesc fierul închis, iar alții repară ferestre din lemn, notează știrileprotv.ro.

Toni, în vârstă de 21 de ani a pornit în călătoria vieții sale în urmă cu cinci luni.

„Nu am voie să am un telefon sau ceva electronic, dar mă simt liber, putem să facem ce dorim, putem călători unde vrem, putem lucra în ce proiecte dorim, e libertate. Acesta este costumul meu de calfă, noi îi spunem „kluft”. Un costum e pentru călătorii, care e mereu curat și mai arătos, iar unul e pentru muncă, de zi cu zi”, spune Toni Stoll, calfă din Germania, pentru sursa citată.

În curtea unei case săsești, calfa pregătește cimentul pentru renovarea pereților dintr-un vechi pod. Jens are 24 de ani și este din Danemarca, iar în ultimii doi ani a călătorit în șase țări.

„Este o experiență minunată, mereu înveți ceva nou când lucrezi și faci echipă cu alte calfe. Înveți diferite trucuri din meseria ta și cum se fac anumite lucruri”, completează Jens Breinholt, calfă din Danemarca.

Un localnic spune că sunt serioși și punctuali, fix așa cum era sașii pe vremuri. Își văd de treabă și se distrează.

„În general, o tânără calfă după ucenicie are dreptul să călătorească pentru minim trei ani și în acest timp nu are când să vină acasă. Cumva studiază meseria lui mult mai bine decât dacă rămâne doar într-un loc”, spune Ștefan Walter, coordonator program calfe.

Turiștii sunt foarte uimiți

„Foarte interesant și frumos să-i vezi pe acești tineri cu stilul lor de viață, cum lucrează așa arhaic, să vadă și ceilalți tineri care nu cunosc aceste meserii cum se lucrează”, spune o turistă din Italia.

Ultima oră

Comentariul meu