Criza gazelor îi sperie pe români - Oamenii își fac provizii de lemne

De teama facturilor tot mai mari la gaze și electricitate, românii se reorientează către metodele tradiționale de încălzire cu lemne.

Cererea este mai mare decât posibilitatea de tăiere, spun reprezentanții unor primării din țară, chiar dacă prețul lemnelor s-a majorat și el cu aproximativ 25% față de anul trecut.

Autoritățile fac apel către populație să nu cumpere mai multe lemne de foc decât au nevoie, ci doar necesarul pentru iarna ce urmează, relatează euronews.ro

Prețul lemnelor a crescut față de anul trecut cu 25%

Prețul lemnelor a crescut față de anul trecut cu 25%. Un metru cub de lemne variază acum între 280 de lei și 400 de lei, la operatorii economici privați.

Chiar dacă s-a majorat prețul, cererea pentru materialul lemnos a crescut, în medie, cu aproximativ 35% față de anul trecut.

Daniel Moise, administrator public al comunei Tărlungeni: „Undeva la 30-35% mai multe cereri. Probabil, datorită faptului că a crescut și prețul la gaz, iar oamenii încearcă să își facă stocuri de lemne din timp. Față de posibilitatea pe care o avem, conform amenajamentului silvic, cererea este mai mare decât posibilitatea de tăiere, dar anul acesta încercăm să marcăm și să tăiem și din pășunea comunei și să mai suplimentăm cantitatea de lemn de foc și prin această metodă.”

Unii oameni și-au făcut stocuri pentru doi, trei ani

De teama scumprilor unii oameni și-au făcut stocuri pentru doi, trei ani, iar alții așteaptă pe listele primăriilor pentru a le fi aduse lemnele.

Autoritățile au făcut un apel pentru ca oamenii să cumpere doar cantitatea necesară

Reprezentanții Direcției Silvice din Brașov au făcut un apel pentru ca oamenii să cumpere doar cantitatea necesară de lemne pentru iarna ce va urma.

Dan Runceanu, director Direcția Silvică Brașov: „Lumea a intrat într-un fel de psihoză și vrea să se aprovizioneze pe o perioadă mai lungă, ceea ce piața nu poate să ofere atâta lemn, ca oamenii să se aprovizioneze pe doi, trei ani în avans. Rugămintea noastră ar fi ca lumea să se limiteze la necesarul pentru iarna care urmează, pentru că nu vor fi sincope în anii următori în aprovizionarea cu lemn de foc.”

Cererea pentru material lemnos a crescut vertiginos în toată Europa, iar unele state iau deja măsuri. În Ungaria Guvernul a început să controleze comerțul cu lemne de foc prin intermediul unor noi reglementări, care includ dreptul preferenţial al statului la cumpărare şi o posibilă interzicere la export a acestui produs.

Ultima oră