Înghețata fără lactoză este o alternativă sănătoasă pentru cei alergici sau intoleranți la lactoză și, în același timp, oferă acea aromă răcoritoare atât de necesară în sezonul estival pentru a combate căldura. În rândurile următoare vă vom spune tot ce trebuie să știți despre aceste deserturi magnifice.
Proprietăți ale înghețatei fără lactoză
– Aportul de calciu și de alte substanțe nutritive se realizează fără ca cei care suferă de intoleranță la lactoză să sufere dureri abdominale, diaree și alte neplăceri.
– Simptomele legate de intoleranța la lactoză dispar în timp ce vă bucurați de unul dintre cele mai bune momente ale verii, savurând o înghețată delicioasă.
– Simptomele sindromului de colon iritabil, care sunt frecvente la persoanele cu intoleranță la lactoză, sunt reduse.
Înghețata fără lactoză poate face parte din alte rețete sau poate fi amestecată cu alte alimente (biscuiți, dulciuri etc.) și poate fi consumată de toată lumea.
Înghețata fără lactoză oferă calciul și mineralele de care au nevoie persoanele cu intoleranță la lactoză pentru a-și menține echilibrul nutrițional.
Cu siguranță, înghețata fără lactoză nu este neapărat mai mult sau mai puțin sănătoasă pentru persoanele care nu sunt afectate de intoleranțe sau alergii. Desigur, a face înghețată de casă pe bază de fructe nu este același lucru cu a cumpăra un kilogram de înghețată de ciocolată.
Ce este lactoza?
Lactoza este un tip de zahăr care se găsește în lapte. Încă de la naștere, creierul nostru este predispus să simtă acest tip de zahăr, care are nevoie de o enzimă numită lactază pentru a fi digerat corect de organismul nostru.
Cu toate acestea, unele persoane devin intolerante la lactoză. Acest lucru se întâmplă deoarece, după ce nu mai consumăm laptele mamei, oamenii suferă spontan de o scădere a enzimei lactază, ceea ce duce la o toleranță scăzută la produsele lactate, în funcție de organism.
Multe dintre lucrurile pe care le mâncăm conțin lapte, iar dacă suntem intoleranți la lactoză, laptele ar trebui exclus din alimentația noastră, dar dacă ești un iubitor de înghețată, avem o veste bună pentru tine…
Cum aleg o înghețată dacă am intoleranță la lactoză?
Înghețata obișnuită pe care o cunoaștem este făcută cu lapte, dar în zilele noastre există multe opțiuni astfel încât consumul ei să nu fie o problemă și să poți duce o viață normală.
⦁ Înghețată din lapte de origine vegetală
După cum sugerează și numele, laptele vegetal provine din plante. În funcție de tipul de lapte pe care îl folosiți, puteți obține o textură mai apoasă sau mai cremoasă. Puteți să vi le faceți singuri sau să le găsiți disponibile pe piață. Laptele de cocos, laptele de migdale, laptele de quinoa, laptele de soia, laptele de ovăz și multe alte opțiuni care îți pot face viața mai fericită și mai sănătoasă pentru a te bucura de înghețată fără să te gândești la răul pe care ți-l poate provoca.
⦁ Înghețate pe bază de fructe
Există mai multe opțiuni pe care le puteți face folosind fructe congelate. Textura fiecărui fruct vă va oferi senzații nesfârșite atunci când mâncați înghețată, care, pe lângă faptul că sunt delicioase, sunt foarte benefice pentru sănătatea noastră. Trebuie doar să le tai, să le pui la congelator într-o pungă și apoi să le treci prin blender și gata, vei avea acasă înghețată fără adaos de zahăr, plină de vitamine și minerale.
Deserturi congelate – oferte
⦁ Înghețată cu fructe uscate sau unt de arahide
Arahidele sunt versatile, nutritive și o modalitate excelentă de a obține cremozitatea pe care o căutăm atunci când mâncăm înghețată. Untul de arahide, de migdale sau de caju va face ca mâncatul înghețatei să nu mai fie un păcat, ci o experiență de bună nutriție, fără a cădea în deserturi pline de calorii goale.
Cum să obțineți aceste înghețate?
Le poți găsi în comerț sau poți îndrăzni să le faci tu însuți. Nimic nu se compară cu a ști de unde provine ceea ce mănânci. Făcându-vă singuri înghețata puteți obține echilibrul perfect pentru a găsi ceea ce căutați. Încercați și faceți din consumul de înghețată o experiență plină de viață, arome și texturi.
Înghețata fără lactoză, un câștig și pentru natură
Deși consumul de lactate nu afectează sănătatea planetei la fel de mult ca și carnea roșie, trecerea de la lactate la produse vegetale este un pas bun pentru a ajuta mediul înconjurător. Ca să vă faceți o idee, revista Science a constatat în 2018 că emisiile de gaze cu efect de seră provenite din produsele lactate sunt de trei ori mai mari decât cele provenite din laptele de origine vegetală. Nu există nicio îndoială, este timpul să trecem la înghețata pe bază de plante!