Neurotransmițătorul care trezește creierul de peste o sută de ori pe noapte - Indicatorul unui somn bun
Foto - unsplash.com

Un studiu recent arată că această trezirea de durată este o fază naturală a somnului și este legată de memorie.

Neurotransmițătorul noradrenalina face creierul să se trezească de peste 100 de ori pe noapte, potrivit unui studiu al unor cercetători de la Universitatea din Copenhaga (Danemarca), care arată că acest lucru „este perfect normal și poate chiar să indice că ai dormit bine”.

„Majoritatea oamenilor cred că un somn bun ar trebui să fie neîntrerupt. S-ar putea să vă gândiți la somn ca la o stare constantă în care vă aflați și apoi să vă treziți. Dar visul este mult mai mult decât pare. Am aflat că norepinefrina te face să te trezești de peste 100 de ori pe noapte. Și asta în timpul unui somn perfect normal“, explică Celia Kjaerby, unul dintre primii autori ai studiului, care a fost publicat în revista științifică „Nature Neuroscience”.

Deși noradrenalina cunoscută și ca norepinefrină face ca, din punct de vedere tehnic, creierul să se trezească de mai mult de 100 de ori pe noapte, nu o considerăm ca trezire. „Din punct de vedere neurologic, te trezești, pentru că activitatea creierului tău în aceste momente foarte scurte este aceeași ca atunci când ești treaz. Dar momentul este atât de scurt, încât cel care doarme nu își dă seama”, detaliază Mie Andersen, al doilea prim autor al studiului.

Deși studiul se bazează pe șoareci, descoperirile lor pot fi, cel mai probabil, transferate la om, deoarece s-au concentrat pe mecanismele biologice de bază, adică pe mecanisme care sunt împărtășite de toate mamiferele.

Profesorul Maiken Nedergaard, care a condus studiul, consideră că noua descoperire este o piesă importantă a puzzle-ului pentru înțelegerea a ceea ce se întâmplă în creier când dormim.

„Am găsit esența părții din vis care ne face să ne trezim odihniți și care ne permite să ne amintim ceea ce am învățat cu o zi înainte. Am descoperit că partea revigorantă a somnului este alimentată de valuri de norepinefrină. Trezirile foarte scurte sunt create de valuri de norepinefrină, care sunt, de asemenea, atât de importante pentru memorie. S-ar putea spune că scurtele treziri resetează creierul astfel încât acesta să fie gata să stocheze memoria atunci când se adoarme“, argumentează cercetătorul.

Cercetările anterioare sugerau că norepinefrina asociată stresului este inactivă în timpul somnului. Așa că cercetătorii au fost surprinși să vadă cât de activă este norepinefrina în timpul somnului.

Acest nou studiu arată că, atunci când dormim, nivelul de norepinefrină din organism crește și scade constant într-un model asemănător unui val. Nivelurile ridicate de norepinefrină înseamnă că creierul este treaz pentru scurt timp, în timp ce nivelurile scăzute de norepinefrină înseamnă că este adormit. Cu alte cuvinte, nivelurile de norepinefrină și gradul de „excitare” sunt conectate și se schimbă constant.

„Durează aproximativ 30 de secunde de la un val la altul, ceea ce înseamnă că nivelul de norepinefrină se schimbă constant. În același timp, am constatat că cu cât „valea” este mai adâncă, adică cu atât dormi mai bine, cu atât următorul „vârf” este mai sus și gradul de trezire este mai mare”, spune Mie Andersen.

„Acest lucru arată că poate nu trebuie să vă faceți griji dacă vă treziți noaptea. Desigur, nu este bine să fiți treji perioade lungi, dar studiul nostru sugerează că trezirile de scurtă durată sunt o parte naturală a fazelor de somn legate de memorie. Poate chiar să însemne că ai dormit foarte bine”, adaugă Kjaerby.

Este bine cunoscut faptul că somnul este bun pentru noi, în mai multe feluri. Elimină toxinele, previne Alzheimer și ne îmbunătățește memoria.

Acest ultim aspect a fost și subiectul acestui studiu, iar rezultatele sugerează că șoarecii cu cel mai mare număr de valuri de norepinefrină au fost și cei cu cea mai bună memorie.

Cum s-a făcut studiul

Studiul ar putea evidenția soluția pentru a evita pierderea memoriei pe măsură ce îmbătrânești
„Șoarecii au dezvoltat o „super memorie”. Au avut mai puține probleme în a-și aminti lucruri pe care le învățaseră cu o zi înainte. Desigur, acest lucru sugerează că dinamica norepinefrinei întărește procesele de somn care ne afectează memoria”, spune Kjaerby.

În primul rând, șoarecii au fost lăsați să adulmece două obiecte identice. Au fost apoi adormiți și, odată trezi, au fost înapoiați la obiecte. Cu toate acestea, unul dintre cele două obiecte fusese înlocuit cu unul nou. Șoarecii care au experimentat cel mai mare număr de valuri de norepinefrină au fost mai înclinați să studieze noul obiect, sugerând că și-au amintit că au văzut un obiect diferit ultima dată.

Ultima oră