Asociația Casa Calfelor susține de peste 15 ani în mod activ transferul de cunoștințe în domeniul artei meșteșugărești prin organizarea a diverse proiecte în Sibiu, de la deja cunoscutele ateliere de lucru demonstrative la cursuri și perioade de practică în școli profesionale, cursuri de perfecționare pentru tineri precum și ateliere pentru copii.
Istoria Sibiului a fost influențată în mod puternic de dezvoltarea meșteșugurilor care au modelat imaginea orașului de pe malul Cibinului așa cum îl cunoaștem astăzi, iar asociatia Casa Calfelor încearcă să continue această tradiție prin intermediul lucrărilor realizate de calfele călătoare în fiecare vară în oraș.
Asociaţia Casa Calfelor Sibiu a pregătit și în acest an cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, al Primăriei Municipiului Sibiu și al Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin două proiecte : este vorba despre cea de a cinciprezecea ediție a întâlnirii calfelor călătoare europene la Sibiu precum și despre proiectul Susținem identități, creăm comunități.
În perioada 8 – 22 august 2022 curtea catedralei evanghelice va fi locul de prezentare a diferitelor tehnici meşteşugăreşti tradiţionale şi moderne. Calfele călătoare venite din Germania, Elveţia şi Franţa îi invită pe toți cei interesați să li se alăture în cadrul atelierelor de lucru, fie doar pentru a le pune întrebări, fie pentru a lucra alături deacestea și a-și însuși câteva din tainele meseriilor pe care le practică. Deschiderea festivă a atelierelor la care vă așteptăm cu mic și cu mare să povestim și să aflăm mai multe despre meșteșugurile prezente anul acesta la Sibiu are loc în data de 10 august 2022 la ora 18.00 în Piața Huet.
În cadrul acestui proiect asociația a pregătit și o expoziție documentară, pe care o puteți vizita zilnic în Piața Huet (vis a vis de Casa Calfelor, pe gardul catedralei evanghelice) precum și un mic concert în aer liber care va avea loc în data de 21 august 2022 în Piața Huet.
Vreme de opt zile în perioada 22 august – 4 septembrie 2022 asociația dorește să ofere din nou copiilor din medii defavorizate și nu numai o serie de mini-ateliere meșteșugărești șiartistice. Proiectul își propune să promoveze meșteșugurile prin micro–cursuri de fierărie, olărit, gătit și vopsire a textilelor dedicate copiilor. Scopul principal al proiectului Susținem identități, creăm comunități este de a le deschide micuților noi perspective și de a susține integrarea lor socială. Împreună suntem mai puternici și fiecare dintre noi este unic.
Programul atelierelor va putea fi găsit pe Sibiu City App și pe pagina de fb a Asociației Casa Calfelor Sibiu.