video tensiuni între china și sua: avionul în care se află nancy pelosi a aterizat la taipei - au fost trimise in zonă nave de război

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China.

Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi, relatează Digi24.

Aeronava cu care a călătorit Nancy Pelosi a aterizat pe aeroportul din Taipei. Nancy Pelosi a fost întâmpinată de oficialii taiwanezi.

video tensiuni între china și sua: avionul în care se află nancy pelosi a aterizat la taipei - au fost trimise in zonă nave de război

Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.

Statele Unite ale Americii au declarat luni că nu vor fi intimidate de China. Încă de săptămâna tercută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu muniție de război, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan transmit un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwan, dar oferă insulei mijloacele de a se apăra.

Marți, Pelosi a vizitat Malaezia, după ce luni și-a început turneul în Asia în Singapore. Biroul ei a spus că va merge și în Coreea de Sud și Japonia, dar nu a menționat vizita în Taiwan.

China și-a trimis avioanele de luptă în zonă

Avioanele militare chineze au inițiat în mod repetat mai multe manevre „tactice” care au constat în „atingerea” liniei mediane, după care s-au reîntors în zona controlată de Beijing din strâmtoarea Taiwan.

În acest timp, avioanele militare taiwaneze au rămas în alertă. Ministrul Apărării din Taiwan  a anunțat cu acest prilej „întărirea” nivelului de alertă de luptă de marți până joi, 4 august, la prânz, conform agenției taiwaneze Central News Agency (CNA).

Ministrul taiwanez al Apărării a spus că va desfășura forțele militare ca reacție la „amenințările inamicului” și că armata taiwaneză dispune de „determinarea, abilitatea și încrederea” pentru a putea asigura securitatea țării.

Ministerul de externe al Chinei a avertizat împotriva „impactului politic flagrant” al unei vizite a lui Pelosi pe insula autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său. Oficialii chinezi au reiterat că țara „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că „suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

Ultima oră

Comentariul meu