Scandalul de la Filarmonica din Sibiu ia amploare - Se strâng semnături pentru „oprirea bullyingului, hărțuirii și discriminării”

Filarmonica de Stat Sibiu este una dintre cele mai apreciate instituții de cultură din România. Asta este ceea ce se vede din exterior, căci, „bucătăria internă” este ceva mai complicată. Conflictele izbucnite aici în urmă cu câțiva ani cu conducerea instituției sunt departe de a se stinge, chiar dacă multe dintre ele au ajuns în instanță și au fost câștigate de angajați. Acum, artiștii filarmonicii au recurs la un gest fără precedent: au creat o petiție online „pentru stoparea bullying-ului, intimidării, hărțuirii morale, discriminării, victimizării și xenofobiei”. 

Petiție la Filarmonica Sibiu – „Fără bullying, intimidare, hărțuire”

Colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu, melomani și societatea sibiană, protestează împotriva felului „în care au fost tratați muzicienii și artiștii Monica Florescu, Eduard Dascaliuc și Makcim Fernández Samodaiev și împotriva felului în care s-a anunțat, s-a afișat și s-a derulat toată procedura examenelor de promovare în grad, (…) procedură care nu corespunde cu legea în vigoare și încalcă flagrant CCM art. 16 (7) aducând pagube instituției și daune morale și materiale angajaților filarmonicii”, se arată în petiția adresată Consiliului Județean Sibiu, instituție în subordinea căreia filarmonica se află, și Comisiei de Etică și Disciplină. 

Procedura ultimului examen de avansare în grad, pe care artiștii o consideră abuzivă, a fost motivul pentru care colectivul a decis să demareze petiția. Aceasta a fost lansată în 1 august și a adunat în câteva ore zeci de semnături. (VEZI AICI PETIȚIA)

„Discriminarea și victimizarea la care au fost supuși colegii noștri valoroși este gravă și se vor lua măsuri în acest sens pentru a preveni pe viitor astfel de situații absurde, apelând la instanțele superioare și competente în domeniu, pentru combaterea abuzului, hărțuirii morale, discriminării și victimizării la locul de muncă”, se arată în petiție. 

Conflictele sunt mai vechi – „Există precedente de hărțuire morală”

Artiștii filarmonicii reamintesc în petiția „Pentru o Filarmonică de Stat Sibiu fără bullying, intimidare, hărțuire morală, discriminare, victimizare și xenofobie” cazurile angajaților care au câștigat, în instanță, procesele cu conducerea instituției de cultură. 

CITEȘTE ȘI: Scandal la Filarmonica Sibiu – Managerul, contestat de angajați 

„Menționăm că în Filarmonica de Stat Sibiu există precedente de hărțuire morală care, prin caracterul său sistematic, aduce atingerea demnității, integrității fizice ori mentale a angajatilor, atat din compartimentul artistic cât și din compartimentul administrativ, punând în pericol munca noastră și degradând în mod constant climatul de lucru. Exemple sunt: 

  1. Cazul de calomnie adus de Cristian Călin Lupes dirijoarei Nil Venditti.
  2. Concedierea abuzivă decisă tot de Cristian Călin Lupes a colegei consultant artistic Adina Zaharia Dombi, care a câștigat în instanță (Dosar 1431/85/2020).
  3. Câștigarea în instanță a procesului nr 99/85/2021 al Sindicatului Artiștilor Instrumentiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu pentru anularea deciziei abuzive a managerului Cristian Călin Lupes în privința sporurilor.
  4. Multiple demisii (mai mult de 14!) consecință a ambianței toxice si a hărțuirii morale la locul de muncă.
  5. În privința colegului nostru, Makcim Fernandez Samodaiev este vorba în mod evident despre un act de victimizare conform OG 137/2000 art.2 (7), existând un tratament advers din partea conducerii Filarmonicii; ca urmare a acestui tratament, au fost introduse o plângere și acțiuni în instanţă, muzicianul fiind în litigiu cu Filarmonica de Stat Sibiu dosar nr. 224/85/2022, prin care solicită anularea unei sancțiuni disciplinare abuzive din partea conducerii Filarmonicii”, se arată în petiție. 

Ora de Sibiu a scris, în trecut, despre cazul consultantului artistic Adina Zaharia Dombi. Aceasta a dat în judecată Filarmonica Sibiu în august 2020 după ce a fost dată afară din postul pe care îl ocupa de către managerul Cristian Lupeș. Angajata semnala pe atunci că volumul de muncă ce îi era atribuit era inuman, iar stresul provocat de situația de la serviciu i-a adus probleme de sănătate, iar decizia de concediere era ilegală. Procesul s-a mutat atunci de la Tribunalul Sibiu la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate sibiencei. (VEZI MAI MULTE DETALII AICI). 

Procesul cu Adina Zaharia Dombi nu a fost singurul în care a fost implicată Filarmonica. Angajații au contestat în instanță tăierea sporurilor pentru condiții grele de muncă. Tribunalul Sibiu le-a dat și de această dată dreptate și a obligat instituția la repunerea în plată a sporurilor tăiate. (VEZI AICI DISCUȚIILE PE MARGINEA BANILOR TĂIAȚI ÎN PLINĂ PANDEMIE) 

Angajații filarmonicii cer atât Consiliului Județean Sibiu, cât și Comisiei de Etică și Disciplină să ia măsurile necesare pentru „a investiga și pentru a opri orice acțiuni denigratoare de acest fel aduse constant instituției și oamenilor valoroși”. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică