Se anunță noi scumpiri: Frizeriile ar putea majora prețul cu până la 15 la sută

Scumpirile vor continua și în perioada următoare, arată datele Institutului Național de Statistică, în condițiile în care între 25-53% dintre firmele din construcții, servicii și comerț cu amănuntul vor ridica prețurile.

Motivele ar fi atât modificările din Codul Fiscal, cât și avertizările agricultorilor, potrivit cărora din toamnă unele produsele vor fi mai scumpe din cauza secetei. „Păi dacă gazul a crescut, energia electrică a crescut. Și majoritatea furnizorilor au scumpit între 5 și 15%”, spune managerul unei frizerii, relatează Digi24.

Oamenii spun că abia fac fața actualelor scumpiri și că sunt nevoiți să se rezume în a-și cumpăra doar strictul necesar.

– Pe ce pui mâna, totul s-a scumpit.
– Le ducem și pe astea destul de greu.

– Sunteți pregătită pentru noi scumpiri?
– Cred ca nimeni nu e pregatit, nimănui nu îi convine, dar nu avem ce face. Trebuie să strângem puțin cureaua.

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 50% dintre managerii din comerțul cu amănuntul spun că vor crește prețurile în următoarele 3 luni, ca urmare a modificărilor făcute în Codul Fiscal, dar și a majorărilor pe care vor să le facă producătorii care au culturile afectate de secetă.

Scumpiri sunt la alimente, dar și în zona de servicii.

– Dacă acum o săptămână aveam tomatele la 1,5 lei, la maxim 2,5 lei la producători și în piețele angro, acum tomata la producător este de la 3,5 lei la 4,5 lei. La tarabe se regăsește de la 7 la 10 lei.
– Cred că acesta va fi prețul pentru următoarele 2-4 săptămâni

Cei din zona de servicii au de gând să mărească nota de plată. De exemplu, la un salon din Capitală, administratorul este nevoit să majoreze prețurile cu 10% din cauza costurilor cu care se confruntă.

Ramon Hurjui – administrator salon: Vor ajunge de la 80 de lei la 88-90 de lei. Păi dacă gazul a crescut, energia electrică a crescut și toate cele… Și pe partea de produse s-au făcut deja scumpiri, majoritatea furnizorilor au scumpit între 5 și 15%

După ce materialele de construcție au suferit majorări de preț pe bandă rulantă anul trecut, acum se va scumpi și manopera. Mai bine de 50% dintre companii vor să mărească prețul din cauza noilor măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 august.

În România, inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, iar Banca Națională Română estimeaza o scadere a inflației sub 2 cifre abia în primul trimestru al anului 2023.

Ultima oră