Vara este perioada în care ne expunem cel mai mult la razele solare, dar – oricât de mult ne-ar plăcea să stăm la soare sau să ne bronzăm – trebuie să fim precauți. Specialiștii ne încurajează să folosim cremă cu protecție solară în timpul zilei, mai ales la orele de vârf.
Pentru a înțelege mai bine care sunt riscurile expunerii excesive la soare și importanța cremei de protecție am discutat cu Monica Nicolaescu, Medic dermatolog din Sibiu. Am aflat de la ea că nu doar aspectul pielii poate fi afectat, ci pot apărea și alte probleme mult mai grave.
„Expunerea solară, excesivă sau cumulată în timp, poate afecta nu doar aspectul estetic al pielii, ci poate și crea sau agrava probleme medicale cutanate. Multe modificări ale pielii, asociate frecvent cu înaintarea în vârstă – cum sunt ridurile adânci, pigmentarea neuniforma, culoarea gălbuie, uscăciunea și subțierea pielii – sunt de fapt schimbări induse de expunerea solară. Folosirea protecției solare reduce riscul de îmbătrânire prematură a pielii – denumită foto îmbătrânire -, reduce riscul de arsură solară, reduce aspectul neuniform al culorii pielii, reduce riscul de cancere de piele și reduce inflamarea pielii la anumite afecțiuni, precum rozaceea”, spune medicul.
Afecțiunile pot merge de la arsuri până la cancere de piele
Medicul dermatolog Monica Nicolaescu a specificat câteva dintre cele mai grave și frecvente afecțiuni care pot apărea dacă nu ne protejăm de razele solare, de la arsuri solare până la cancere de piele. „Cu debut rapid, cele mai frecvente sunt arsura solară și diverse alergii solare, iar pe termen lung cele mai frecvente sunt anumite formațiuni benigne – lentigouri solare -, formațiuni precanceroase – keratozele actinice – și cancere de piele, cum ar fi carcinoamele bazocelulare, carcinoamele spinocelulare și melanoamele,” precizează Nicolaescu.
Din spusele medicului, razele soarelui sunt cele mai periculoase în intervalul 10:00- 16:00, timp în care este recomandată limitarea expunerii directe solare și statul la umbră. „Recomand limitarea expunerii directe în orele mai sus menționate, căutarea umbrei, acoperirea corpului cu îmbrăcăminte, purtarea unei pălării cu boluri largi ce protejează cât mai mult fața, și folosirea ochelarilor cu protecție UV. Prin geamuri trec razele UVA, de aceea protejați-vă și în mașină sau alte mijloace de transport”, adaugă Nicolaescu.