Sorin Radu, rectorul ULBS după întâlnirea cu Ciucă: "Nu s-a discutat despre renunțarea la titlul de doctor"

Ieri la Guvern au fost prezenți 25 de rectori pentru a discuta despre proiectul Legii învățământului superior. De asemenea, nu a lipsit nici Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” Sibiu (ULBS). România Europa Liberă a încercat să contacteze mai mulți rectori după acea întâlnire, dar, din păcate, nu a dat nimeni curs invitației, mai puțin Sorin Radu care a răspuns mai multor întrebări. La întâlnire a fost prezent și Ciucă care a fost recent acuzat recent de plagiat (a copiat 40 de pagini din lucrarea prin care a obținut titlul de „doctor”). Dar se pare că nimeni nu a deschis acest subiect în prezența sa. Cu toate acestea, discuția principală a fost propunerea dispariției forului menit să analizeze și să decidă sancționarea plagiatului.

„Eu și colegii mei din Consorțiul Universitaria avem un singur punct de vedere, acea declarație de astăzi. La întâlnirea cu domnul prim ministru înțelegerea a fost ca președintele consorțiului, domnului Marian Preda, să prezintă punctual de vedere. În cadrul consorțiului, toată lumea a agreat ideea că susținem înființarea ciclului trei de studii Bologna – a studiilor doctorale, adică universitățile să își asume acest lucru cu tot ce implică, inclusiv cu impunerea unor standard și criterii de prevenire a plagiatului”, a spus rectorul Sorin Radu pentru sursa citată.

Sorin Radu mărturisește că nu s-a discutat despre renunțarea la titlul de doctor, prevăzută în lege, iar fiecare universitate își va trimite propunerile la Ministerul Educației, dacă va dori.

„Am avut o întâlnire preliminară în cadrul consorțiului și am discutat mai multe zile, dar principial, fără a intra în amănunte”, a spus el.

„Din punctul nostru de vedere universitățile au ajuns la maturitatea de a gestiona doctoratele. Așa cum stau lucrurile acum: doctoratele au loc în cadrul școlilor doctorale. Și au fost acreditate. Universitatea ‘Lucian Blaga’ a trecut prin acest proces de acreditare în vara anului trecut. Nu am avut probleme de plagiat, din punctul meu de vedere doctoratul poate fi organizat, sigur cu măsuri concrete de prevenire a plagiatului”, a precizat rectorul.

Rectorul spune că organismul care acum verifică titlurile de doctor poate fi desființat, așa cum prevede legea, pentru că nu a fost eficient.

„În ceea ce privește problemele unuia sau altuia nu e cazul să mă pronunț, că nu ține de universitatea mea. Dar toate acuzațiile de plagiat au apărut în timpul funcționării CNATDCU, nu văd legătura între cele două lucru, CNATDCU nu a fost un minister al adevărului, dovadă că s-au strecurat foarte multe (n.r plagiate)”, a spus rectorul de la Sibiu.

Ultima oră