Recolta de grâu din 2022 cu 25 la sută mai mică față de anul trecut

 România, aflată pe locul al patrulea în topul UE după producţia de grâu din 2021, va recolta anul acesta 9 mil. tone, o producţie mai mică cu 25% faţă de anul trecut, din cauza secetei, potrivit fermierilor.

Recolta de grâu din 2022 cu 25 la sută mai mică față de anul trecut

România este un jucător impor­tant, pentru că a realizat în 2021 aproape 10% din pro­ducţia totală a UE şi a asigurat un sfert din exporturile de grâu, în volum de 6,3 milioane de tone, în perioada iulie 2021 – iunie 2022, conform datelor de la Comisia Europeană, scrie Mediafax.

„Din analizele noastre, producţia de grâu este de 9 milioane de tone, dar mai sunt câteva zone în ţară în care încă se recoltează. Însă, grâul este recoltat în proporţie de 96% şi nu pot fi schimbări foarte mari la grâu“, a spus Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români, o organizaţie formată din peste 1.000 de membri. Acesta are şi în Banat o fermă de 2.500 de hectare cultivate cu cereale.

La nivelul Ministerului Agriculturii nu sunt încă centralizate datele din teren privind producţia totală de grâu. Comisia Europeană estimează o producţie de grâu de 9,3 milioane de tone în România, după ce iniţial estimările prevedeau o recoltă de 10,3 milioane de tone.

„Insula Mare a Brăilei a stat bine la grâu şi la orz, am avut producţii foarte bune. Media a fost de 7 tone/hectar la grâu şi 8 tone/hectar la orz“, a spus Mihai Solomei, directorul general al Agricost.

Producţia medie de grâu este de 4,3 t/ha în acest an, mai mică cu 25% decât cea din 2021, dar preţul mediu este de 330 euro/tonă, cu 33% mai mare faţă de cel de anul trecut.

Suprafaţa cultivată cu grâu în toamna anului 2021 a fost de 2,1 mil. ha, similară cu cea din anul precedent.

Valoarea producţiei de grâu, la preţul actual de pe bursa paneuropeană EuroNext de 330 euro/tonă, ar fi de 2,97 mld. euro.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică