rășinari câștigă titlul de ”cel mai bun sat pentru turism în 2022” din românia

Satul Rășinari s-a clasat pe primul loc în etapa națională a competiției pentru titlul de „Best Tourism Village 2022” – ”Cel mai bun sat pentru turism în 2022”. Competiția este o inițiativă a Organizației Mondiale pentru Turism, agenție care face parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Implicarea comunității dă rezulate

Satul natal al lui Octavian Goga și Emil Cioran a evoluat din punct de vedere turistic de-a lungul anilor și a atras un număr din ce în ce mai mare de vizitatori atât prin obiectivele turistice, cât și prin evenimentele pe care le organizează. Primarul Rășinariului, Bogdan Bucur, consideră că succesul la etapa națională este un efect al implicării comunității în dezvoltarea și promovarea zonei.

„Suntem o comună care a făcut foarte multe lucruri din puncte de vedere turistic – pensiuni și activități culturale. Considerăm că merităm locul întâi pe țară. Avem activități care țin de gastronomie, precum „Festivalul Brânzei și al Țuicii”, organizat în ultimul weekend din august, „Festivalul Vărzarului”, care are loc de Rusalii, și „Tradiții culinare din Mărginimea Sibiului” pe care-l organizăm spre toamnă. De asemenea, turiștii sunt atrași de drumețiile montane, iar noi avem circuite în jurul comunei, mai exact cinci trasee marcate. În luna aprilie desfășurăm un concurs de alergare montană „Urme pe Play”, spune Bucur.

Comuna Rășinari, spune primarul, are o capacitate mare de cazare – cele 25 de pensiuni agroturistice și împreună cu cele 15 pensiuni de pe Valea Strezii totalizează circa 300 de locuri de cazare. Bucur a remarcat creșterea numărului de vizitatori în perioada pandemiei, când mulți turiști au ales locații din România pentru a-și petrece vacanțele, iar Rășinari a fost plasat în topul preferințelor. Trendul se menține anul acesta – proprietarii pensiunilor nu se plâng de lipsa turiștilor, spune primarul, care adaugă că acesta este un semn bun pentru comunitate.

Localitățile care participă la competiție sunt evaluate pe baza unui set de criterii care include printre altele resursele naturale și culturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, dezvoltarea turismului, sustenabilitatea mediului înconjurător, infrastructura și conectivitatea, sănătatea și securitatea. Pe baza acestor criterii, Rășinari s-a clasat pe primul loc pe țară, fiind urmat de un alt sat din județul Sibiu – Biertan – și de satul Ciocănești din Suceava.

În 2015, Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari (APAR), în parteneriat cu Primăria Rășinari, a câștigat titlul de ”Mărginimea Sibiului Destinație Europeană de Excelență în Turism și Gastronomie Locală”.

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu