foto: felie de castravete murat la 10.000 de dolari - e lipită pe tavanul unui muzeu
Sursa Foto - Pixabay

O operă de artă de 10.000 de dolari neozeelandezi, formată dintr-o singură felie de murătură care aparține unui cheeseburger McDonald’s și aruncată pe tavanul unei galerii de artă din Auckland, a provocat vâlvâ pe internet. Se pare că este un “gest provocator” făcut intenționat, menit să pună sub semnul întrebării valoarea unei astfel de „opere de artă”, potrivit artistului, notează The Guardian.

Lucrarea, intitulată “Pickle” (n.r.„Castravete murat”), îi aparține artistului australian Matthew Griffin, cu sediul la Sydney, și este una dintre cele patru lucrări noi din cadrul expoziției Fine Arts, Sydney, găzduită de galeria Michael Lett din Auckland.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fine Arts, Sydney (@fineartssydney)

Unii fani se bucură de lucrare numind-o “genială” și “strălucitoare”, în timp ce alții o numesc “cretină”.

“Parte a unei bogate tradiții nocturne”, spunea o postare pe rețelele de socializare.

foto: felie de castravete murat la 10.000 de dolari - e lipită pe tavanul unui muzeu
Foto: Instagram / fineartssydney

Un altul a subliniat diferența dintre modul în care este tratat gestul într-o galerie și cel din restaurant: “Am fost dat afară dintr-un McDonald’s de către poliție pentru că am făcut asta când eram adolescent, acum este artă.”

Lucrarea amintește de infama operă de artă a artistului italian Maurizio Cattelan intitulată Comedian, o banană coaptă lipită cu bandă adezivă pe peretele galeriei în timpul Art Basel din Miami, în 2019, care s-a vândut cu 120.000 de dolari. Aceasta a fost apoi smulsă de pe perete și mâncată de artistul newyorkez David Datuna.

Ultima oră

Comentariul meu